Nieuw kentekenbewijs vanaf tweede kwartaal 2024

Het Nederlandse kentekenbewijs wordt gewijzigd. In de loop van het tweede kwartaal komt er een nieuwe versie van de huidige kentekencard. Bestaande kentekenbewijzen blijven geldig.

Begin 2014 is het Nederlandse papieren kentekenbewijs vervangen door een eendelig kentekenbewijs op creditcardformaat. Na ruim tien jaar is het tijd voor een nieuwe gemoderniseerde versie. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • Een nieuw uiterlijk met nieuwe veiligheidskenmerken
  • Een andere achterkant
  • Een nieuwe contactchip
  • Geen conformiteitsbewijs meer voor N1 bestelauto’s

Achterkant kentekenbewijs

De achterkant van het nieuwe kentekenbewijs bevat alle verplichte en specifieke gegevens die voor deze voertuigcategorie gelden. Voor een lichte bedrijfsauto (N1) zijn de gegevens anders dan voor zware bedrijfsvoertuigen (N2, N3) of voor aanhangwagens/opleggers (O1, O2, O3 of O4). De achterkant ziet er daardoor verschillend uit.

Nieuwe contactchip

Een belangrijk verschil met de huidige kentekencard is dat de nieuwe versie een contactchip krijgt. Er is nieuwe uitleessoftware nodig om deze te kunnen uitlezen. Deze software is later via de RDW website beschikbaar.

Geen conformiteitsbewijs meer voor lichte (N1) bestelauto’s

Vanaf de invoering van de nieuwe kentekencard wordt er geen conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto’s (N1) meer afgeven. De gegevens voor de voertuig- en trekgewichten staan straks op de nieuwe kentekencard. Voor de zware bedrijfsauto’s (N2 en N3) blijft het conformiteitsbewijs gewoon bestaan. Alle voertuiggegevens kunnen ook via de RDW-kentekencheck worden geraadpleegd.

Ingangsdatum

De RDW verwacht in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar met de uitgifte van de nieuwe kentekenbewijzen te starten. De definitieve ingangsdatum is nog niet bekend. Ergens in het eerste kwartaal verwacht de RDW het nieuwe document te kunnen tonen. Meer informatie over de wetgeving rond het Nederlandse kentekenbewijs staat in de Regeling tenaamstelling en kentekenbewijzen.

Meer weten?

Contact de expert

Team Internationaal

Adviseurs

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.