Oneerlijke krimp Schiphol raakt luchtvracht

In een gezamenlijk opiniestuk in De Telegraaf van 14 mei roepen TLN en Air Cargo Netherlands (ACN) het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op om eerlijker keuzes te maken bij de krimp van Schiphol. Hoewel vrachtvluchten slechts 3,3% van het totaal uitmaken, worden juist deze vluchten disproportioneel geraakt door het schrappen van ad hoc slots. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar ook schadelijk voor de economie en de internationale concurrentiepositie van Nederland.

Luchtvracht is van groot belang voor onze samenleving: het zorgt voor snel en veilig vervoer van medische producten, hightechapparatuur en andere essentiële goederen. De sector draagt jaarlijks 2,3 miljard euro bij aan de economie en is goed voor 25.000 banen. Door de krimp – in combinatie met flink gestegen havengelden – komt dit verdienmodel onder druk te staan. Buitenlandse maatschappijen wijken inmiddels uit naar het buitenland, wat ook de passagiersmarkt raakt.

Ruimte maken voor vracht en verduurzaming

TLN en ACN pleiten voor een realistischer aanpak. Schrappen van korte vluchten naar bijvoorbeeld Brussel of Düsseldorf biedt ruimte voor vracht overdag, wat ook helpt om nachtelijke geluidshinder te verminderen. Vrijkomende slots moeten gereserveerd worden voor vracht en er zijn fiscale prikkels nodig om verdere verduurzaming van luchtvracht op Schiphol te stimuleren. Luchtvracht is geen overlast, maar een onmisbare pijler van onze economie en verdient bescherming.

Lees hier het opiniestuk in de Telegraaf.