Plan kilometerheffing vrachtverkeer naar Kamer

Minister Van Nieuwenhuizen van IenW stuurde vandaag haar plan voor de kilometerheffing voor vrachtverkeer naar de Tweede Kamer. TLN is betrokken bij de voorbereiding van dat plan en zal ook de komende maanden meedenken over de verdere uitwerking.

​​In het betreffende beleidskader doet het ministerie een voorstel voor hoe de heffing er precies uit komt te zien. Het beleidskader geeft alleen op hoofdlijnen aan wat het ministerie wil. De plannen worden de komende tijd nog verder uitgewerkt, bijvoorbeeld wat betreft de tarieven. De komende maanden neemt de politiek beslissingen over de definitieve heffing, die naar verwachting in 2023 wordt ingevoerd.

TLN: opbrengst terug naar sector

Het ministerie geeft in het plan nogmaals aan dat de opbrengst van de heffing teruggaat naar de bedrijven die hem betalen: de transporteurs. Met het geld wordt verduurzaming en innovatie in de sector gestimuleerd. Voor TLN is die zogeheten ‘terugsluis’ van de opbrengsten cruciaal: het geld moet terug de sector in. TLN zal de komende tijd in gesprek blijven met de politiek om dat zeker te stellen en ook de andere voorwaarden van de heffing gunstig te laten uitvallen voor de transport- en logistieksector. Houd de site van TLN in de gaten voor een uitgebreide reactie op de plannen.

Minister aanwezig tijdens TLN Live

Op zaterdag 10 november is minister Van Nieuwenhuizen aanwezig op TLN Live, het jaarcongres van TLN. Daar zal zij ook haar plannen voor de kilometerheffing voor vrachtverkeer toelichten.

Meer weten?

Contact de expert

Team Internationaal

Adviseurs