Politie waarschuwt: veel ladingdiefstallen langs A67 en A73

Ladingdieven sloegen de afgelopen weken vaak toe op onbeveiligde parkeerplaatsen op de A67 en A73 tussen Venlo en Nijmegen, waarschuwt de politie. TLN roept vervoerders op waakzaam te zijn.

​​In veel gevallen was sprake van vervoer van diefstalgevoelige goederen (waaronder elektronica) vervoerd in een zeilentrailer. Er is een groep daders aangehouden.

Geen zeilentrailer gebruiken

TLN benadrukt het belang om met het juiste vervoermiddel te rijden. Het is een onverantwoord risico om diefstalgevoelige lading in een zeilentrailer te vervoeren en te stoppen op onbeveiligde parkeerplaatsen. Het beveiligingsniveau moet passen bij het risiconiveau van lading en route. Vervoerders en opdrachtgevers moeten hier goede en duidelijke afspraken over maken en deze afspraken ook vastleggen. Bij stops onderweg van laad- naar losadres moeten vervoerders uiterst voorzichtig zijn. Maak waar mogelijk gebruik van beveiligde parkeerplaatsen en stop niet op onbeveiligde parkeerplaatsen of afgelegen of onoverzichtelijke parkeerplaatsen.

Telefonisch aangifteloket ladingdiefstal

TLN benadrukt het belang om altijd aangifte te doen. Aangiftes zijn een belangrijke bron van informatie voor het opsporen en bestrijden van transportcriminaliteit. Iedere ondernemer kan 24 uur per dag aangifte doen van ladingdiefstal via 088-0087444.

Aanbevelingen

  • ​Vervoer met het juiste vervoermiddel.
  • Voer een routeanalyse uit en bepaal voor vertrek waar het voertuig veilig kan staan.
  • Overleg met (en vraag akkoord van) de opdrachtgever over beveiligde parkings en mogelijke alternatieve parkeergelegenheden gelegen langs de te rijden routes.
  • Doe onderzoek naar het veiligheidsniveau van de beveiligde parkings en de mogelijke alternatieven. Het veiligheidsniveau moet passen bij het risiconiveau van de lading.
  • Maak afspraken met chauffeurs en planners over de te rijden route en over waar wel en waar niet geparkeerd kan worden.
  • Spreek met uw verzekeraar over beveiligingsnormen en adviezen voor deur- en kingpinsloten, track & trace en Geofencing (ook op de opleggers) en organisatorische maatregelen.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid