Rectificatie: vanaf 11 mei voertuigen en chauffeurs registreren bij NIWO

Niet 1 mei (zoals TLN twee weken geleden meldde) maar 11 mei stelt de NIWO het voertuigregister voor vergunninghouders open. Hierin moet ieder transportbedrijf zijn voertuigen en het aantal chauffeurs registreren. Net als nu moet tegenover elk vergunningsbewijs een voertuig staan, maar aan het aantonen daarvan worden hogere eisen gesteld. TLN vindt deze ontwikkeling positief. Het is een middel om fraude te voorkomen.

Daarnaast moeten er voldoende chauffeurs werkzaam zijn bij de onderneming. Voor een ondernemer met 10 vergunningsbewijzen is het niet logisch om maar 1 chauffeur te hebben. De NIWO gaat dit controleren vanwege nieuwe Europese regels uit het Mobility Package (Vestigingseis). Het niet aanleveren van de gegevens kan leiden tot intrekking van de vergunning.

Invullen kentekens en aantal chauffeurs

Het voertuigregister is onderdeel van het ondernemersloket van de NIWO. Ondernemingen die gebruik maken van het ondernemersloket kunnen hun gegevens eenvoudig inzien. De kentekens en de wijze waarop je over voertuigen beschikt via koop, huur of lease, leg je zelf vast in het voertuigregister. In geval van huur of lease upload je je huur- en/of leasecontracten. Bij koop (eigendom) is dat niet nodig. Ook het aantal werknemers en het aantal chauffeurs vul je in.

Toegang alleen via eHerkenning

Om toegang te krijgen tot het ondernemersloket en het voertuigregister log je in met eHerkenning. De NIWO hanteert eHerkenning op niveau 3 (EH3), de standaard bij de overheid. Het is een veilige en betrouwbare manier van inloggen waarmee je bij vele andere overheidsinstanties kunt inloggen. eHerkenning is gekoppeld met het KVK-nummer van de onderneming, zodat je namens je onderneming online zaken kunt regelen met de overheid. Heb je nog geen eHerkenning, dan kun je dat aanvragen één van de erkende leveranciers.

Meer weten?

Contact de expert

Team Internationaal

Adviseurs

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.