Skimmen van tankpassen in vrachtwagens: duizenden euro’s schade

De politie waarschuwt transportondernemers voor het skimmen van tankpassen. Bewaar je tankpassen niet in de vrachtauto maar hou ze bij je, is het advies van de politie. Hiermee voorkom je dat criminelen duizenden liters diesel tanken op jouw rekening.

Skimmen is het kopiëren van gegevens van passen en daarmee op rekening van de pashouder geld of goederen bemachtigen. Onlangs maakte de politie Noord-Nederland melding van een aantal zaken in de provincie Friesland waarbij in de cabine van vrachtwagens werd ingebroken en tankpassen waren geskimd. De voertuigen stonden op het eigen bedrijfsterrein. ‘We krijgen nu melding van een aantal gevallen in Friesland maar het kan natuurlijk overal gebeuren’, aldus Hélène Minderman, securitymedewerker van TLN.

Niet in cabine bewaren

TLN benadrukt het belang om geen tankpassen in de cabine te bewaren. Minderman: ‘Meestal zoeken criminelen een onbewaakt ogenblik en kopiëren ze tankpassen die in de vrachtwagen zijn. De chauffeur/transporteur denkt dat er, ondanks zeer lichte braakschade aan de vrachtwagen, niets is weggenomen. Later blijkt dat met een gekopieerde versie van de tankpas is getankt. Op het moment dat de transportondernemer het skimmen bemerkt is het al te laat. Duizenden liters diesel zijn getankt en worden in rekening gebracht.

Blokkeren

De politie adviseert transportondernemingen tijdig melding te maken van verdachte situaties of onregelmatigheden op dit gebied. Bij misbruik dient de pas zo snel mogelijk te worden geblokkeerd. Bij vermissing van de pas of andere onregelmatigheden moet je direct alle passen van alle maatschappijen blokkeren, ook als hier op dit moment nog geen aanleiding voor is. Het is niet verstandig om hiermee te wachten totdat men weer op de thuisbasis is.

Tankpas per chauffeur

Vervoerders doen er verstandig aan om minimaal dagelijks te controleren op de aanwezigheid van hun tankpas en deze altijd gescheiden te bewaren van de pincode. Minderman: ‘Instrueer ook je chauffeurs hierover. Een concrete aanbeveling is om per chauffeur een tankpas te verstrekken. Alleen deze betreffende chauffeur is dan bekend met de pincode. Verder is het raadzaam om een een tanklimiet per pas, per 24 uur in te stellen. En natuurlijk: bewaar tankpas niet in vrachtauto!’

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid