Slimme verkeerslichten in regio Schiphol

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) lanceerde gisteren de Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant. Door middel van een app ontvangen aangesloten vervoerders en chauffeurs in de regio Schiphol actuele verkeersinformatie. Ook zijn er nieuwe, slimme verkeerslichten geplaatst.

Via een applicatie op een telefoon ontvangt de chauffeur actuele informatie over incidenten, files en wegwerkzaamheden. Daarnaast helpt de app met het kiezen van een efficiënte route. TLN-lid R. Nagel Transport is één van de bedrijven die aangesloten is bij de CTC en gebruik maakt van het nieuwe systeem. Directeur Erik Nagel: ‘De real time informatie vergroot de voorspelbaarheid onderweg. Het helpt onze chauffeurs beter te anticiperen; ze krijgen minder vaak te maken met onverwachte omstandigheden en rijden veiliger én met meer comfort.’

Slimme verkeerslichten

Ook zijn er in de omgeving van Schiphol nieuwe, slimme verkeerslichten (iVRI’s) geplaatst. Deze iVRI’s houden rekening met naderende vrachtwagens en geven hen eerder groen licht als de verkeerssituatie het toelaat. Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder van de gemeente Haarlemmermeer: ‘De iVRI’s voorkomen onnodig stoppen, en dat scheelt tijd en brandstof en vermindert de CO2-uitstoot. Goederen komen via de transportcorridor sneller op de plaats van bestemming. Zo dragen we bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam.’

Uitbreiding

Vanaf 2021 wordt het aantal slimme verkeerslichten op de N201 en N232 verder uitgebreid. Ook worden meer transporteurs aangesloten. In de toekomst moet ook het beheren van veilige wachtlocaties voor vrachtwagens onderdeel worden van de CTC. Door informatie over wachtlocaties en wachttijden in de in kaart te brengen en real time aan te bieden, moet de chauffeur beter inzicht krijgen in de beschikbaarheid van veilige wachtlocaties.

Meer informatie

Een kleine groep transporteurs is begonnen met de eerste fase van CTC Amsterdam Westkant. Geïnteresseerde vervoerders kunnen nog deelnemen.

Meer weten?

Contact de expert

Denise van Vliet

communicatieadviseur