TLN blij met mkb-vriendelijk keurmerk voor NIS2-cybersecurity

Deze week is het NIS2 Quality Mark gelanceerd, een in Nederland ontwikkeld keurmerk dat Europese mkb-bedrijven helpt te voldoen aan de NIS2-cybersecuritywetgeving. TLN verwelkomt dit keurmerk, omdat het bedrijven helpt te bewijzen dat hun digitale beveiliging voldoet aan de Europese eisen, zonder dat ze onnodig zware of juist te lichte maatregelen hoeven te nemen.

Het keurmerk, ontwikkeld door de Nederlandse Stichting Kwaliteitsinnovatie, biedt mkb-bedrijven een gestandaardiseerde aanpak die in heel Europa toepasbaar is. Hiermee kunnen ze voldoen aan de NIS2-wetgeving. Die geldt voor bedrijven in een aantal specifiek benoemde essentiële en belangrijke sectoren. Bedrijven die onder de NIS2 vallen, moeten niet alleen hun eigen cybersecurity op orde hebben, maar moeten ook toezicht houden op de veiligheid van hun leveranciers.

Brede adoptie

TLN en Samen Digitaal Veilig, een samenwerkingsverband van 83 brancheorganisaties die samen 140.000 bedrijven vertegenwoordigen, steunen het keurmerk. Esmé Rijs van TLN legt uit: ‘Onze transportbedrijven opereren door heel Europa. Het zou onwerkbaar zijn als transporteurs in verschillende landen met uiteenlopende normen te maken krijgen. Het is daarom veel beter om te werken met één Europese norm, zodat bedrijven hun NIS2-certificaat als bewijs aan al hun klanten kunnen laten zien.’

Digitale weerbaarheid

De NIS2-wetgeving heeft tot doel de digitale en economische weerbaarheid van vitale sectoren binnen de EU te versterken. Bedrijven die zich niet aan deze wet houden, riskeren boetes en aansprakelijkheidsclaims. Voor leveranciers, waaronder veel mkb’ers, betekent dit dat zij hun cybersecurity op orde moeten hebben om contracten te behouden.

NIS2-organisaties mogen immers geen zakendoen met leveranciers die hun digitale veiligheid niet op orde hebben. Veel mkb’ers realiseren zich nog niet dat ze indirect met deze wetgeving te maken gaan krijgen. Met het NIS2 Quality Mark kunnen mkb’ers eenvoudig aantonen dat hun digitale veiligheid op orde is, wat voorkomt dat klanten of opdrachtgevers hen onnodig zware eisen opleggen.

Eenvoudiger samenwerken

NIS2-organisaties kunnen het NIS2 Quality Mark opnemen in hun inkoopvoorwaarden en certificering vragen van hun leveranciers. Mkb-bedrijven kunnen met een NIS2-certificaat bewijzen dat hun cyberveiligheid op orde is. Hierdoor wordt samenwerking binnen de keten eenvoudiger en wordt voldaan aan de regelgeving.

Meer informatie over NIS en het Quality Mark vind je op de TLN-pagina van Samen Digitaal Veilig

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid