TLN mee op koninklijk werkbezoek naar Amerika

TLN maakte deel uit van de Nederlandse delegatie die meereisde met het koninklijk paar op hun economisch werkbezoek aan de Verenigde Staten. Nederland is de top-5 handelspartner van de staat Georgia en dit bezoek stond in het teken van het versterken van deze band.

Koning Willem-Alexander opende een koelvries-warehouse van het Nederlandse logistieke bedrijf NewCold tijdens het koninklijk bezoek aan Atlanta. TLN-leden Rob Ewalds (Gaston Schul), Martin van Dam (Van der Vlist Logistics), Rob van Opzeeland (Kivits Group) en bestuursvoorzitter Elisabeth Post spraken met het koninklijk paar over de logistieke relaties tussen Nederland en de VS en de kansen om deze uit te bouwen. De koning en de koningin zijn zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen in onze sector.

Ook nam de TLN-delegatie deel aan een rondetafelgesprek met Amerikaanse logistieke bedrijven over het thema “resilience in supply chains”: wat is nodig om snel in te kunnen spelen op onverwachte verstoringen in de keten?

In Savannah bracht de delegatie een bezoek aan de Georgia Port. Deze zeehaven is de op drie na grootste van de VS en heeft de ambitie om in de komende tien jaar te verdubbelen in omvang. Het centrale gespreksthema daar was verduurzaming en achterlandverbindingen.

Het gebrek aan ruimte in Nederland en Europa maakt dat ongebreidelde groei bij ons geen optie is. Tegelijkertijd leidt dit tot de vorming van innovatieve ideeën, waar de Amerikanen graag van leren.

De inzet van spoor (20% in de VS) voor goederenvervoer verschilt enorm met hoe we dat in Nederland en Europa (kunnen) doen. Vanuit haar rol als voorzitter van de Logistieke Alliantie gaf Elisabeth Post een terugkoppeling van dit gesprek aan het koninklijk paar en de andere genodigden.

De afsluitende receptie die ter ere van het koninklijk bezoek werd gehouden, bood tot slot een mooie kans voor netwerkgesprekken met zowel Amerikaanse als Nederlandse bedrijven. TLN kijkt terug op een waardevol werkbezoek en is blij met deze gelegenheid om de Nederlandse logistieke en transportsector op deze manier op de kaart te kunnen zetten.