Uitstel van handhaving op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst heeft aangekondigd tot 1 oktober 2021 niet te handhaven op schijnzelfstandigheid. Alleen bij kwaadwillendheid en het niet opvolgen van aanwijzingen kan de fiscus handhavend optreden.

Het besluit van de Belastingdienst hangt samen met de webmodule waaraan het kabinet de afgelopen tijd heeft gewerkt. Met deze webmodule kunnen opdrachtgevers bepalen of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd en of er loonheffing moet worden afgedragen.

Vanaf januari komt de webmodule als een pilot online voor een periode van 6 maanden. In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument. Deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld.

De evaluatie van de webmodule volgt dan in de zomer van 2021, en ergens daarna gaat er worden gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Echter, of dat daadwerkelijk gaat gebeuren en hoe vaak is vooralsnog onduidelijk.

Voor opdrachtgevers die nu al duidelijkheid willen, is er goed nieuws. De Belastingdienst heeft op verzoek van TLN de modelovereenkomst voor het goederenvervoer voor een periode van 5 jaar verlengd. Voor de leden van TLN is een versie in Word beschikbaar.

Meer weten?

Contact de expert

Team juridisch

TLN juristen en advocaten