Vanaf 1 juli 2021 legitimatieplicht bij thuisbezorging alcoholische aankopen via internet

Deze week is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een wijziging van de Drank- en Horecawet die ervoor zorgt dat ook de verkoop van alcohol op afstand gereguleerd wordt. Er komt ook een legitimatieplicht bij het afleveren van alcoholische dranken die online of telefonisch zijn gekocht.

Alcoholhoudende drank mag alleen worden overgedragen aan personen van wie is vastgesteld dat zij 18 jaar of ouder zijn. Deze producten mogen daardoor niet meer afgeleverd worden bij de buren of overhandigd worden aan iemand anders binnen het huishouden. Het moet persoonlijk worden overhandigd en de koper moet zich legitimeren. De verkopers van alcohol op internet zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat toezicht houden op de verkoop van alcoholische dranken op afstand.

Voordat de legitimatieplicht definitief wordt ingevoerd, moet de Eerste Kamer ook akkoord gaan met de wetswijziging. De verwachting is dat de Eerste Kamer snel over de wetswijziging zal stemmen. In de voorgenomen wetswijziging worden verdere beperkingen gelegd aan het stunten met prijzen van alcohol. Prijsacties met meer dan 25% korting zijn niet langer toegestaan.

Meer weten?

Contact de expert

Team juridisch

TLN juristen en advocaten