Voorstel ontheffingen zero-emissiezone

Vrachtauto’s voor exceptioneel transport, verhuisauto’s, kermis- en circusvrachtwagens en vrachtwagens met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer, die jonger zijn dan dertien jaar, kunnen waarschijnlijk tot 2030 een ontheffing krijgen voor zero-emissiezones. Dat maakte staatsecretaris Stientje van Veldhoven onlangs bekend.

Bovendien hoeven deze voertuigen, als zij vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, niet zero-emissie te zijn, aldus het ontwerpbesluit van de staatsecretaris hierover. De reden hiervan is dat de Van Veldhoven verwacht dat de beschikbaarheid van zero-emissie voertuigen voor die categorieën in 2025 nog té beperkt is.

Overgangsregeling
Deze ontheffingen en vrijstellingen sluiten grotendeels aan bij de regels die nu gelden voor milieuzones. Naast deze uitzonderingen staan in het ontwerpbesluit ook de overgangsregelingen voor bestel- en vrachtauto’s. Deze zijn ongewijzigd ten opzichte van de eerder aangekondigde regelingen. Deze regels zijn nog niet definitief. Het ontwerpbesluit van de staatsecretaris is naar de Tweede Kamer gestuurd, die hierover op een later moment beslist.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid