Achter de schermen bij ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dodehoek’

TLN bezoekt elk jaar 180 basisscholen met haar campagne ‘Veilig op Weg’ om les te geven aan kinderen uit groep 7 en 8. Samen met Veilig Verkeer Nederland heeft TLN het lesprogramma ontwikkeld om de verkeersveiligheid onder jongeren te vergroten. Maar hoe ziet de les er achter de schermen uit? De HUB-redactie keek mee tijdens een schoolbezoek in Berkel en Rodenrijs.

06.00 uur – Vertrek uit standplaats Herwijnen naar Berkel en Rodenrijs
Vanuit het Gelderse Herwijnen vertrekt chauffeur Corina Hamer drie dagen per week om door heel Nederland kinderen les te geven. Afhankelijk van de afstand die zij moet rijden, bepaalt zij haar vertrektijd. ‘Ik houd altijd rekening met mogelijke files en vertrek daarom extra vroeg van huis’, zegt Corina.

07.30 uur – Aankomst school
Het is nog donker in Berkel en Rodenrijs als Corina aankomt met haar truck. De omgeving bij basisscholen is vaak niet geschikt om de grote vrachtauto van Veilig op Weg te parkeren. Maar nu heeft ze geluk. In de buurt van deze basisschool is een groot parkeerterrein op loopafstand. ‘Een perfecte plek om de vrachtauto te parkeren.’ Ze zet de omgeving rond de vrachtauto af met pionnen om straks aan de kinderen de verschillende dode hoek punten te laten zien.

08.00 uur – Voorbereiding klaslokaal
Nu is het tijd om het klaslokaal voor te bereiden op de komst van de kinderen. ‘Veilig op Weg’ werkt met een vast lesprogramma dat bestaat uit een film en een quiz. Vandaag geeft Corina les aan drie groepen zeven. ‘Dat betekent dat ik de hele dag op deze school ben. Ik start straks de les klassikaal op en vervolgens gaan we in kleine groepjes naar de vrachtauto toe.’

08.30 uur – Start van de les
Tijdens de film worden zeven verschillende verkeerssituaties getoond. En daar krijgen de kinderen vragen over. Ook worden de twee belangrijke vuistregels toegelicht die ze goed in hun oren moeten knopen. Namelijk, houd minimaal drie meter afstand van een vrachtwagen. En blijf altijd rechts en ruim achter een groot voertuig. Corina geeft uitgebreide uitleg en geeft antwoord op de vele vragen die de kinderen stellen.

09.15 uur – Groepjes naar buiten
Na het bekijken van de film gaan kinderen in groepjes van 7 naar de vrachtauto toe. Buiten testen alle kinderen hun zojuist opgedane kennis in de praktijk. Natuurlijk krijgen de leerlingen ook een kijkje in de vrachtwagencabine. ‘Zelf achter het stuur zitten, is natuurlijk het mooiste wat er is’, zegt Corina met een brede glimlach op haar gezicht. ‘Als de kinderen zelf achter het stuur zitten, kunnen ze ervaren wat een chauffeur ziet. En nog veel belangrijker: wat een chauffeur niet kan zien achter het stuur.’ De kinderen die in het klaslokaal achter blijven, werken ondertussen met een leuk werkblad met spelletjes erop.

10.15 uur – Einde les voor groep 7
De laatste kinderen zijn buiten gaan kijken bij de vrachtauto. Tijd voor Corina om naar de volgende groep 7 van deze school te gaan. Maar niet voordat ze nog een boodschap heeft voor iedereen met kinderen. ‘Wil je dat ik langskom op de basisschool van jouw kinderen? Ga dan naar www.veilig-op-weg.nl en vraag gratis de les aan. Hopelijk tot snel!’

Dit artikel is reeds gepubliceerd in HUB, hét ledenblad van TLN.
Tekst: Jennifer Visser

Meer weten?

Contact de expert

Team communicatie

Communicatie adviseurs & medewerkers

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.