Amhaouch (CDA): ‘Aandacht houden voor grensregio’s en economie’

Venlo lijkt misschien in een uithoek van Nederland te liggen, maar niets is minder waar. Venlo is een belangrijk logistiek centrum van onze handelsstromen met het achterland. Het werkbezoek van Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) aan de Venlose transporteur Mercuur Smart Logistics paste uitermate goed bij zijn hoogste prioriteit: de aandacht voor de regionale economie en voor wat de grensregio’s nodig hebben mag niet verslappen.

Amhaouch is woordvoerder economie, MKB, handel, innovatie, luchtvaart en spoor in de Tweede Kamer. Zijn aandacht is gericht op de regio’s. Het kabinet moet volgens de CDA-fractie met haar investeringsplannen ook focus houden op regionale ontwikkeling. Dat geldt ook voor het investeringsfonds dat met Prinsjesdag is aangekondigd. Zo is de doorstroming op de A67 niet alleen van belang voor de regio, maar voor de economische ontwikkeling van het hele logistieke systeem van Nederland, aldus Amhaouch.

De zon ging schijnen
Amhaouch geeft aan dat het stimuleren van de economie ondanks de coronapandemie de hoogste prioriteit heeft. Hij ziet het als zijn taak om de stem van de MKB-ondernemers te laten horen in de Tweede Kamer. Het werkbezoek aan de Limburgse ondernemer Thijs Rutten van Mercuur Smart Logistics stond in het eerste uur in het teken van ondernemen tijdens de pandemie.

Ondernemer Thijs Rutten vertelde over de eerste maanden van de coronapandemie: ‘Mercuur Smart Logistics zit in food-, tuincentra- en sierteelttransport. De eerste paar weken waren heel spannend. En toen begon de zon te schijnen. De consument ging huis en tuin mooi maken en wij kregen het daardoor heel druk.’ Voor Mercuur was het geluk dat de grensovergang met Noordrijn-Westfalen open bleef waardoor zijn wagens bleven rijden. De komende tijd gaat Rutten aan de slag met de strategie naar de toekomst toe: met of zonder corona, hij ziet de toekomst optimistisch tegemoet.


Digitalisering
Amhaouch ziet voor de MKB-ondernemers een grote uitdaging in de digitaliseringsopgave. ‘De koplopers lopen wel. Maar hoe krijg je het peloton mee in de digitaliseringsopgave? De overheid heeft de taak om ondernemers te stimuleren met investeringsprikkels. Ik ben daarom ook blij met de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) die het kabinet met Prinsjesdag heeft aangekondigd. De BIK is een investeringsmaatregel die ondernemers moet stimuleren om in deze moeilijke tijd te blijven investeren. Bedrijven die dat doen, in bijvoorbeeld digitalisering, krijgen dan vanaf volgend jaar een korting, die ze kunnen verrekenen met de loonheffing.’ Amhaouch erkent dat dit een complexe opgave blijft. Hij hoopt echter dat bedrijven proactief met de kansen van digitalisering aan de slag gaan.

Meer weten?

Contact de expert

Team Public Affairs

Adviseurs