Belangenbehartiging regionaal
TLN behartigt de belangen van leden op provinciaal, regionaal en lokaal niveau. Met vijf actieve regiobesturen werkt TLN nauw samen om regionale speerpunten te bepalen en een krachtige lobby te voeren.

TLN behartigt de belangen van leden op provinciaal, regionaal en lokaal niveau. TLN heeft vijf regiobesturen die samen met TLN de regionale lobbyspeerpunten bepalen. Bestuursleden zijn TLN-leden in de regio, groot en klein, uit diverse deelmarkten. Regionale belangenbehartigers en regiobestuursleden vertegenwoordigen de leden op onderwerpen als bereikbaarheid, stedelijke bevoorrading, logistieke ontwikkelingen en de regionale arbeidsmarkt.
Lobbyspeerpunten per provincie
Per provincie heeft TLN een aantal lobbyspeerpunten samengesteld. Ben je benieuwd welke dit zijn? Bekijk hier alle actuele lobbyspeerpunten per provincie.
Bereikbaarheid
Files zorgen jaarlijks voor ruim 1 miljard euro aan economische schade. Alle prognoses wijzen op een verdere groei van het personen- en goederenvervoer in de komende jaren. Investeringen in infrastructuur zijn daarom noodzakelijk om onze concurrentiepositie te behouden. TLN wil dat de infrastructuur op orde is, langs de drukke transportroutes, maar ook in krimpgebieden. Daarom voert TLN een actieve lobby in de regio voor voldoende budget voor het onderhoud en de aanleg van (verkeersveilige) infrastructuur. TLN zet zich ook in voor voldoende beveiligde parkeerplaatsen met voorzieningen voor vrachtautochauffeurs.
Stedelijke bevoorrading
TLN heeft de ambitie om de grootste steden vanaf 2025 zonder emissie te bevoorraden. Landelijke uniforme toegangseisen tot binnensteden zijn hiervoor een voorwaarde. TLN roept gemeenten op om te komen tot een concreet kader en beleid, waaronder de geografische afbakening en toegangseisen van de toekomstige zero emissie-zone (ZE-zone). Alleen dan weten transportondernemers en toeleveranciers (waaronder truckfabrikanten) waar ze aan toe zijn en kan het businessmodel daarop voorbereid worden. Een tweede voorwaarde is dat er voldoende (energie)laadinfrastructuur beschikbaar is voor schone brandstoffen (bijvoorbeeld waterstof en elektriciteit). TLN ziet graag dat provincies en gemeenten dit stimuleren en coördineren.
Logistieke ontwikkelingen
De vraag naar logistieke diensten is de afgelopen tijd sterk toegenomen en dus ook de vraag naar logistiek vastgoed. Voor een verdere groei van de regionale economie is het van belang dat gemeenten en provincies de uitbreiding of nieuwbouw van logistieke bedrijvigheid niet gaan weren.
Daarnaast moet er ruimte beschikbaar komen voor de aanleg van hubs langs de randen van steden. Hier verwisselen transportbedrijven voertuigen, vindt opslag van goederen plaats en worden goederen overgeladen in zero-emissie voertuigen voor stadsdistributie. Het is belangrijk dat steden en provincies de komst van hubs stimuleren, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van grond.
Regionale arbeidsmarkt
De sector is op zoek naar vrachtautochauffeurs, personeel voor het middenkader en ook naar verhuispersoneel. Het personeelstekort is dermate nijpend dat er soms capaciteitsproblemen ontstaan. TLN adviseert gemeenten en provincies daarom om in regionale samenwerkingsverbanden gezamenlijk te investeren in mensen die nu nog niet werken. Alfabetiseringstrajecten, (Nederlandse) taalcursussen, het behalen van een rijbewijs zijn voorbeelden die de kans op werk voor diverse doelgroepen sterk vergroten.
Verder is het van belang dat er een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt is. Het is daarom gewenst dat onderwijs en ondernemers daarover onderling en met elkaar in gesprek gaan. TLN deelt met kennisinstellingen en overheden reeds behaalde successen en expertise.
Provinciemanifest 2023
Een goed voorbeeld van regionale belangenbehartiging is het provinciemanifest 2023. Met het provinciemanifest bracht TLN haar belangrijkste punten onder de aandacht. Hiermee hoopte TLN de Statenleden een goede basis te geven op onderwerpen die de logistieke en transportsector raken. De provincie speelt namelijk een belangrijke rol op het gebied van ruimtelijke ordening, de verduurzamingstransitie en de bereikbaarheid. Allemaal zaken die voor ondernemingen van essentieel belang zijn. Lees hieronder welke standpunten er in het manifest uitvoerig aan bod komen.
Duurzaamheid
De sector zet zich volop in om alle gebouwen en voertuigen, waarmee we ons werk doen, CO₂-neutraal te maken. Het is belangrijk dat de capaciteit van het elektriciteitsnet toereikend is en er voldoende laad- en tankinfrastructuur voor vrachtauto’s op bedrijventerreinen en andere plekken in de provincie gerealiseerd worden.
Bedrijvigheid
Blijf logistiek vastgoed mogelijk maken en benut de ruimte zo efficiënt en optimaal mogelijk. TLN roept de provincie op om bij nieuwe logistieke ontwikkelingen de mogelijkheid te onderzoeken voor clustering, slim en meervoudig ruimtegebruik, herontwikkeling van bestaande terreinen, inpassingsmaatregelen en duurzaamheidseisen aan de gebouwen.
Bereikbare provincie
Voor weggebruikers en transportondernemers zorgt achterstallig onderhoud voor onveilige situaties, onbetrouwbare reistijden, extra kilometers en fors hogere extra kosten. Als de provincie werkt aan de prioritering en planmatige aanpak van het onderhoud en renovatie van de infrastructuur, kan de transport- en logistieksector hier in de planning beter rekening mee houden.
Lees het volledige manifest hier