Bèta-versie iShare beschikbaar

Met de lancering van de bèta-versie van iShare is weer een stap gezet op weg naar drempelloos data delen in de logistiek.

Jan Bert Schutrops, president Vopak Nederland en voorzitter van de stuurgroep van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP), nam de bèta­versie van iShare in ontvangst.

Voldoen aan spelregels

Met dit afsprakenstelsel is het vanaf 2018 mogelijk dat iedereen met iedereen op een simpele en gecontroleerde manier data deelt. Ook met tot dusver onbekende partijen. Organisaties die met hun eigen apps, websites, platformen of programma’s gebruik maken van iShare voldoen aan de spelregels van het afsprakenstelsel. Deze zorgen ervoor dat de gegevensuitwisseling veilig is, de privacy hierbij is geborgd en dat deelnemende organisaties aan de juridische eisen voldoen.

Uniforme afspraken

Met het iShare-­project wil de Topsector Logistiek samenwerking in de keten aanjagen, omdat zij van mening is dat er op dat terrein nog veel te winnen valt. Het ontbreken van overkoepelende afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie is een belemmering voor intensiever samenwerken in de keten. ‘Met uniforme afspraken over identity en access management nemen we een belangrijke drempel voor verder samenwerken in de keten weg en creëren we kansen voor nieuwe business relaties’, aldus Schutrops.

Direct toegang

Ook René Bruijne, general manager TransFollow, is enthousiast: ‘Ondernemingen met een digitale iShare-identiteit kunnen op basis van het afsprakenstelsel straks direct toegang krijgen tot andere systemen zonder zichzelf te registeren. Dat betekent dat je straks met de inloggegevens van bijvoorbeeld de CargoCard van Secure Logistics een digitale vrachtbrief (TransFollow) kan gebruiken. Dit zal voor een versnelling van het delen van data zorgen. Goed dat de logistieke ICT-community dit oppakt.’

Proof-of-concepts

De afgelopen maanden is intensief gewerkt aan de ontwikkeling van het afsprakenstelsel door een grote verscheidenheid aan logistieke partijen. Grote en kleinere organisaties, publieke en private partijen, vragers en aanbieders van data én softwareleveranciers hebben bijgedragen aan het co-creatieproces. De komende maanden wordt het afsprakenstelsel in proof-of-concepts verder beproefd. Dat gebeurt al door bestaande co-creatiepartners, maar ook nieuwe partijen worden hiertoe uitgenodigd. Logistieke partijen en ICT-bedrijven die belangstelling hebben om iShare in de praktijk te beproeven, kunnen zich melden via info@ishare-project.org.

Meer weten?

Contact de expert

Denise van Vliet

communicatieadviseur