Bedrijfsvideo noodzakelijk bij werving

Om aansluiting te houden op de arbeidsmarkt is een goede bedrijfsvideo een noodzakelijkheid. De online TLN-workshop ‘Stappenplan naar je eerste video’ helpt bij de opstap naar een effectieve online presentatie.

Effectieve werving van werknemers kan niet langer zonder een sterke online presentatie en rake uitingen op sociale media. Met trainingen helpt TLN om hiervoor een gericht actieplan te maken. Tjeerd Höfte van autotransporteur Breedijk Transport en Dylan de Ruijter van bureau De Zwarte Ruijter delen hun visie en ervaringen.

Belevingswereld jongeren

P&O en ICT zijn onderdelen van de veelzijdige werkportefeuille van Tjeerd Höfte. Als Manager Operations maakte hij zijn eerste bedrijfsvideo nog vóór hij aan de TLN-workshop deelnam. ‘De belangstelling was er wat mij betreft al langer. Voor mij was het helder: wil je aansluiting houden bij de belevingswereld van de jongeren die je voor je bedrijf zoekt, dan moet je werken aan online presentatie. Waarbij het belangrijk is dat een bedrijfsvideo niet alleen professioneel is, maar ook authentiek weergeeft wie je bent. Je wilt niet dat nieuwe medewerkers met een verkeerd beeld in je bedrijf beginnen. Een goede video geeft weer wat je werkelijk kunt en doet. Dat voorkomt teleurstellingen.’

Goed voorbereiden

Toen hij in 2018 het eerste bedrijfsfilmpje maakte, bleek al snel hoe ingewikkeld dat was. Inschrijven voor de TLN-workshop voelde daarom als een logische stap. Zo kon Höfte zijn vaardigheden verder ontwikkelen.
Hoe pak je het maken van een video precies aan? ‘Dat is vooral een kwestie van goed voorbereiden en het aanbrengen van structuur in je plan, leerde ik op de TLN-workshop.’ Goede voorbereiding is ook hier weer het spreekwoordelijke halve werk, vervolgt Höfte. ‘Denk vooraf goed na wat je wilt laten zien en wie je wilt bereiken. Het is belangrijk dat de video weerspiegelt wat voor bedrijf je bent. Voor ons hoeft het bijvoorbeeld allemaal niet zo schreeuwend. Wij willen uitstralen dat het bij ons draait om de gedrevenheid het transporteren van auto’s netjes en zorgvuldig te doen. We willen onze vacatures invullen met mensen die zich daarvoor inzetten.’

Eyeopener

Een technische eyeopener die Höfte óók van de workshop meenam, was de website Bitly.com. ‘Dat is een site die helpt om ellenlange webadressen in te korten tot praktische URL’s. Dat helpt om meer traffic te krijgen naar je sociale media en video’s.’ Omdat iedereen in zijn kracht moet staan om het beste eindproduct te realiseren, nam Höfte voor de productie van de bedrijfsvideo een externe specialist in de arm. ‘Het eindresultaat moet professionaliteit uitstralen. Omdat ik, mede door de workshop, precies wist wat wij wilden, verliep de productie vervolgens uitstekend.’

Workshop

Dylan de Ruijter verzorgt de online workshop ‘Stappenplan naar je eerste video’. Hij werkt bij Recruitment Marketing en Employer Branding bureau De Zwarte Ruijter. ‘We werken per workshop met maximaal vier ondernemers. Zo kunnen we iedereen de persoonlijke begeleiding geven die cruciaal is in de voorbereiding op je eerste professionele vacaturevideo. Tijdens de workshop reiken we de deelnemers een concreet stappenplan aan. 

Dit artikel is reeds gepubliceerd in HUB 3, hét ledenblad van TLN. Auteur: Baart Koster.

Meer weten?

Contact de expert

Team communicatie

Communicatie adviseurs & medewerkers

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.