Beleef de snelle en innovatieve logistiek

Zeven bedrijven in Noord-Limburg organiseren in september het event ‘Beleef de logistieke keten’ om leerlingen, studenten en werkzoekenden enthousiast te maken voor een opleiding en carrière in de logistieke sector. ‘Het is een sector vol snelheid en innovatie en aantrekkelijk voor veel jongeren. Dat willen we laten zien en beleven’, aldus Yvonne Peeters van KLG Europe.

‘Wij zijn blij dat we het event dat we sinds 2018 met veel succes organiseren, na twee jaar online, nu weer live kunnen laten plaatsvinden’, aldus Peeters, executive assistant bij KLG, één van de organiserende bedrijven. ‘Beleven gaat in levende lijve toch beter.‘ Peeters verwacht zo’n 250 tot 300 HBO- en universitaire studenten bij de eerste bijeenkomst op 7 september die wel digitaal is. Dat is een kennismaking waarna op de drie volgende woensdagen studenten gericht naar bedrijven toe kunnen om echt kennis te maken met de logistiek in bedrijf. Leerlingen aan het voorgezet onderwijs en het MBO kunnen digitaal kennismaken met de logistieke keten die schuil gaat achter iedere dagelijkse aankoop. Vervolgens zijn ze welkom op een fysieke dag welke georganiseerd wordt bij Supply Chain Valley waar de leerlingen in contact worden gebracht met de vervolgopleidingen in de logistiek, van mbo tot wo.

Kennisintensieve industrie

De logistieke sector ontwikkelt zich in hoog tempo tot een kennisintensieve industrie. ‘Veel mensen denken bij een baan in de logistiek nog altijd aan vrachtbrieven en het tillen van zware dozen’, zegt Peeters. ‘Tijdens het programma zal duidelijk worden dat de branche tegenwoordig wordt gedomineerd door snelheid, technische snufjes, innovatie en speelt duurzaamheid een belangrijke rol.’

Direct aan de slag

Ook binnen de logistieke sector is de vraag naar personeel de afgelopen jaren fors gestegen. Werkgevers ervaren dat het steeds moeilijker wordt om vacatures in te vullen. De vraag naar goede vakmensen is simpelweg groter dan het aanbod. Dankzij ‘Beleef de logistieke keten’ kan op een laagdrempelige manier kennis worden gemaakt met deze veelzijdige sector. ‘Het initiatief bleek in de voorgaand edities heel succesvol.’ Peeters: ‘De fysieke en digitale tour leidde tot meer stages in de logistiek en werkzoekenden die een opleidingstraject gingen volgen om klaargestoomd te worden voor een baan of direct aan de slag gingen.’

Organiserende partijen

Een aantal bedrijven uit de regio Venlo zet al enkele jaren de schouders onder dit project. Zo openen Ewals Cargo Care, Seacon Logistics, KLG Europe, Customs Support, ECT / EGS & Hutchison Ports Venlo, vidaXL en LogicLeap dit jaar hun deuren. Universiteit Maastricht, Fontys Hogeschool Venlo, Gilde Opleidingen en diverse instellingen voor voortgezet onderwijs zorgen voor de deelname van leerlingen en studenten. Het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg nodigt werkzoekenden uit om kennis te maken met een sector die steeds meer te bieden heeft.

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.