‘Benut eigen hubs voor het efficiënt bevoorraden van binnenstad’

Tijdens de Vervoerslogistieke Werkdagen publiceerden Hans Quak (TNO, BUaS), Bram Kin (TNO, HAN) en Luuk Meijer (TNO) hun publicatie ‘Hubs – waarom het op papier mooi klinkt, maar in de praktijk zelden een groot succes wordt’. Hoe kijkt TLN naar deze publicatie en wat is de haalbaarheid van hubs?

zero emissie stadslogistiek

‘In gesprekken met bestuurders en beleidsmedewerkers van verschillende gemeenten in Nederland wijst TLN al langere tijd op het beter benutten van bestaande logistieke hubs omdat dit bijdraagt aan het verminderen van goederenstromen naar de binnenstad’, aldus Anne-Marie Nelck, clustermanager Distributie bij TLN. Deze week publiceerde Logistiek.nl op basis van de publicatie van bovengenoemde experts een artikel over het einde van white label hubs in Nederland. Bekijk hier de publicatie.

‘TLN heeft al in een eerder stadium geroepen dat wij denken dat een white label hub niet levensvatbaar is. Sinds 2019 heeft TLN de kaart stadshubs.nl ontwikkeld waar logistieke hubs op staan die goederen in de binnenstad gebundeld en met zero-emissie voertuigen afleveren. Deze logistieke hubs zijn van vervoerders, specialisten in stadslogistiek, die veelal samenwerken in netwerken en zo de zendingen van talloze verladers bundelen. ’s Nachts worden zendingen uit alle regio’s in Nederland op een centrale hub binnen het netwerk uitgewisseld, zodat de volgende ochtend volle voertuigen hun route door de stad efficiënt en veilig kunnen rijden. Bij het afleveren van de zendingen worden retourzendingen en -emballage mee terug genomen. Met deze ‘eigen hubs’, zoals in de publicatie genoemd, worden op grote schaal ritten verminderd en kosten bespaard’, aldus Nelck.

Toenemend aantal inwoners

‘Met het toenemend aantal inwoners, nemen ook de goederenstromen naar de binnensteden toe. Dat maakt verdere bundeling van deze stromen en daarmee het verminderen van voertuigbewegingen een belangrijke voorwaarde om de steden leefbaar te houden. Ook voor het businessmodel van de beroepsgoederenvervoerders is bundeling van goederen een voorwaarde. Dat de ‘eigen hubs’ hiervoor meer ruimte nodig gaan hebben is, met de toename van het goederenvolume, een gegeven en staat ook terecht als een van de conclusies in de genoemde publicatie. Vanuit TLN kijken we niet zozeer naar hubs aan de rand van een stad, als daar al ruimte beschikbaar is dan zal hier met name stadsuitbreiding in de vorm van woningbouw gaan plaatsvinden. Daarom zijn vooral de centraal gelegen ‘eigen hubs’ van belang voor gebundelde en duurzame bevoorrading van de binnensteden’, sluit Nelck af.

Meer weten?

Contact de expert

Anne-Marie Nelck

Clustermanager distributie