Brexit-voorbereidingen havengebied opgeschort

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft besloten de no-deal Brexit voorbereidingen voor 31 januari 2020 per direct af te schalen.

Het Brits Lagerhuis heeft onlangs ingestemd met de zogenaamde Withdrawel Agreement. Dat betekent dat een no-deal scenario voorlopig is afgewend. Er komt een overgangsperiode tot eind dit jaar. Dienaangaande is afgesproken dat er gedurende deze periode vrijwel niets verandert in de relatie met het Verenigd Koninkrijk. Voor minister Blok was dit voldoende reden om de lopende voorbereidingen op de Brexit in de regio Rotterdam en IJmuiden tot nader orde op te schorten.

Gearchiveerd en ontmanteld

De inmiddels gerealiseerde verkeerscirculatieplannen, bestellijsten met maatregelen en operationele draaiboeken worden voorlopig gearchiveerd. De aangelegde parkeerterreinen zullen (volledig) worden ontmanteld.

(Toch nog) aanleiding?

In de loop van dit jaar moet worden bekeken wat de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk opleveren en of er (toch nog) aanleiding is om bepaalde voorbereidingen voor de Brexit te treffen om een verkeerschaos rondom de ferryterminals in het havengebied te voorkomen.

Meer weten?

Contact de expert

Fay van Dongen

Clustermanager mainports