‘Brexit-voorbereidingen VK op dit moment verre van toereikend’

Vooraanstaande brancheorganisaties in de Britse transport- en logistieksector hebben de Britse overheid opgeroepen om op korte termijn een rondetafel te organiseren om de Britse voorbereidingen op de Brexit te bespreken. Die voorbereidingen zijn op dit moment namelijk ‘verre van toereikend’, aldus de brancheorganisaties.

In de brief aan Michael Gove, Chancellor of the Duchy of Lancaster, stellen de BIFA (British International Freight Association), de RHA (Road Haulage Association) en de UKWA (UK Warehousing Association) dat hun zorgen met de dag groeien, zeker na recent onderhoud met de Border and Protocol Delivery Group, de HMRC en het Britse ministerie van Transport. Ze vragen zich na deze gesprekken serieus af of de betrokken overheden voldoende voorbereid zijn op de Brexit.

Chaos aan de grens

De brancheorganisaties vrezen dat, als hun zorgpunten niet tijdig en voldoende worden geadresseerd, na de Brexit chaos aan de grens ontstaat en de logistieke ketens met het Europese vasteland daar serieus onder gaan lijden.

Knelpunten bespreken

De brancheorganisaties benadrukken in de brief het belang van een soepel logistiek proces. Ze willen daarom meerdere knelpunten bespreken tijdens de aangevraagde rondetafel, onder meer met betrekking tot de benodigde ICT en paraatheid van de benodigde systemen en de fysieke infrastructuur bij de grens.

Soepel logistiek proces

TLN onderschrijft de zorgen van de drie Britse brancheorganisaties, iets wat ook telkens wordt benadrukt in de contacten met onder meer de RHA en de Britse Ambassade. Ook voor TLN staat een soepel logistiek proces, ook na 31 december 2020, voorop.

Meer weten?

Contact de expert

Fay van Dongen

Clustermanager mainports