Brexit: zo voorkom je stilstand in de haven

Er zijn verschillende problemen waar vervoerders tegenaan lopen bij het transport van of naar het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel lees je welke problemen het meest voorkomen en waar je als vervoerder goed op moet letten als je van of naar het VK transporteert.

De meest veelvoorkomende problemen zijn vaak relatief makkelijk te verhelpen, maar leiden wel tot vertraging in het proces. TLN adviseert nadrukkelijk om je nog vóór de reis goed voor te bereiden en pas te gaan rijden als alle documenten en gegevens op orde zijn. Zo voorkom je stilstand in de haven.

Keuringsafspraak NVWA
Als je veterinaire goederen uit het VK invoert, moet voor aankomst in Nederland een D-controle conform aanwezig zijn. De douane controleert hier bij iedere veterinaire zending op.

Let op: als er geen D-conform verklaring aanwezig is, wordt de vrachtwagen of trailer NIET toegelaten in Nederland en kan de lading worden teruggestuurd naar het VK.

Meer weten over waar je aan moet voldoen als je veterinaire goederen vervoert? Kijk dan op de Brexit-pagina van de NVWA.

MRN-nummer
De Douane meldt dat veel MRN-nummers die bij de Melding Export Documentatie (MED) worden opgegeven niet juist zijn. Als er een verkeerd MRN-nummer is opgegeven, komt de trailer niets langs de Douane en wordt de vrachtwagen naar een parkeerplaats verwezen, tot een correct MRN-nummer wordt opgestuurd. Controleer daarom zelf, nog vóór het transport, of het juiste MRN-nummer is doorgegeven.

Meer informatie over douanezaken? In dit overzicht van de Douane staan de de 40 meest gestelde vragen over douanezaken.

Douanedocument voor export
Portbase meldt dat veel vervoerders export douanedocumenten in het VK in Portbase invoeren als import douanedocument. Dat is fout. Ook als dit wordt gedaan als het gaat om een doorgaand T1-document. In dat geval moet de ferryterminal het douanedocument invoeren.

Specifieke informatie en veel gestelde vragen over de gegevens en documenten die je voor import en export bij Portbase moet aanleveren vind je op deze pagina.

ENS-aangifte
Als je via het VK naar Ierland rijdt, moet de transporteur vóór binnenkomst in Ierland een ENS-aangifte doen. Let op: dit is alleen van toepassing bij begeleid vervoer. Bij onbegeleid vervoer is dit de verantwoordelijkheid van de ferrymaatschappij. Als je niet weet hoe je een ENS-aangifte moet doen, kan je gebruik maken van een (Ierse) douaneagent.

Meer informatie

  • Wil je weten wat je als vervoerder moet doen om van of naar het VK te transporteren? Kijk dan op Getreadyforbrexit en het Brexitloket van de Rijksoverheid.

Meer weten?

Contact de expert

Fay van Dongen

Clustermanager mainports