Brug A7 bij Purmerend dicht voor alle vrachtwagens en bussen

Minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal vanaf maandag 29 april dicht gaat voor al het vrachtverkeer en bussen. Voor de brug was al een gewichtsbeperking van 25 ton van kracht. Dat Rijkswaterstaat deze maatregel nu invoert, snapt Transport en Logistiek Nederland (TLN) dan ook, ondanks dat het voor de sector een belangrijke verkeersader is’, vertelde Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN op het NOS-journaal.

Ook reageerde TLN op vragen over de afsluiting van RTL Nieuws en het ANP. TLN, Rijkswaterstaat en evofenedex hebben afgelopen maanden een uitvoerige informatiecampagne gevoerd om het vrachtverkeer te waarschuwen, maar ondanks de waarschuwingen is het aantal overtredingen nauwelijks omlaaggegaan.

Uit meetgegevens en handhaving door de politie bleek dat er nog dagelijks honderden te zware vrachtwagens over de brug rijden. Nu er werkzaamheden aan de weg worden uitgevoerd, is dat zeer onwenselijk omdat het nieuwe beton dat wordt gestort niet goed kan uitharden maar juist gaat scheuren als er zwaar verkeer overheen blijft rijden.

De afsluiting voor vrachtverkeer duurt dan waarschijnlijk ook tot het einde van de werkzaamheden. Post: ‘De verkeersveiligheid en de veiligheid van de wegwerkers staat voorop. De afsluiting van de brug voor vrachtverkeer is er uiteindelijk voor de veiligheid van ons allemaal. Wij hopen dat de werkzaamheden zo snel mogelijk kunnen worden afgerond en er weer vrachtverkeer overheen kan rijden.’

Bestuursvoorzitter Post vertelde aan de NOS dat de sluiting begrijpt, maar tegelijkertijd ook betreurt. ‘Er komt nu een totaalverbod voor alle vrachtverkeer en daar baal ik ontzettend van. Het is jammer dat de goeden nu moeten lijden onder de slechten.’

‘We lopen het risico dat dit ook gebeurt op andere plekken in Nederland waar aan de weg gewerkt wordt en er ook een aslastbeperking wordt ingesteld, dat de mensen die zich niet aan de regels houden het verpesten voor degenen die dat wel doen.

Iedereen wijkt wel eens van regels af. En een chauffeur die weet dat zijn wagen net iets zwaarder is dan 25 ton kan misschien denken ‘ik kan er nog wel overheen’. Maar hier waren ook uitschieters met vrachtwagens van wel 72 ton. Dat kun je echt niet goed praten.’

Bekijk hier het NOS-journaal van 29 april 18.00 uur (vanaf min 4.16)

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.