EU: 178 miljoen euro voor beveiligde parkeerplaatsen

De Europese Commissie stelt in totaal 178 miljoen euro beschikbaar voor beveiligde parkeerplaatsen in heel Europa. TLN pleit al langer voor meer beveiligde parkeerplaatsen en is blij dat de Commissie dit probleem ook erkent.

De Europese Commissie maakte dit bekend tijdens een conferentie op dinsdag 6 november, waar de resultaten van een studie naar beveiligde parkeerplaatsen werden gepresenteerd. TLN heeft meegewerkt aan dit onderzoek en was bij de conferentie aanwezig.

Veilige parkeerplaatsen prioriteit

EU-transportcommissaris Violeta Bulc sprak het publiek toe en gaf aan dat veilige parkeerplaatsen in Europa tot de kernprioriteiten van de Commissie behoren. Er is nu een groot tekort aan veilige parkeerplaatsen. Dit vormt onder andere een risico voor de verkeersveiligheid en vergroot het risico op ladingdiefstal. De Commissie stelt daarom in de komende jaren meer geld beschikbaar om meer parkeerplaatsen te kunnen financieren en op die manier de gaten in het Europese netwerk te kunnen vullen. De 178 miljoen euro is bestemd voor cofinanciering: de EU helpt ondernemers bij de investeringen die zij doen in beveiligde parkeerplaatsen.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat er goed moet worden gekeken waar er dergelijke parkeerplaatsen nodig zijn; bij voorkeur liggen deze op routes die door vervoerder veel worden gebruikt (goederencorridors).

Onveilige situaties

In het onderzoek werd ook in kaart gebracht hoe belanghebbenden denken over veilige parkeerplaatsen. Zo’n tweederde van de ondervraagde chauffeurs gaf aan wel eens te maken te hebben gehad met onveilige situaties op parkeerplaatsen. Van de ondervraagde vervoerders gaf 86% aan dat er een gebrek is aan voldoende veilige parkeergelegenheden. Zowel chauffeurs, transportbedrijven als verladers vinden dat er te weinig accurate informatie te vinden is over de beschikbaarheid van veilige parkeerplaatsen en te weinig mogelijkheden om die te boeken. Ook bleek dat er behoefte is aan een certificeringssysteem voor veilige parkeerplaatsen, dat in de gehele EU gebruikt wordt.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) sprak ook tijdens de conferentie en verwelkomde de resultaten van het onderzoek. Volgens hem was dit een stap verder in het oplossen van de problematiek rondom de veiligheid van parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

Onderwerp op de agenda

De resultaten van het onderzoek ondersteunen de boodschap van TLN dat er een serieus tekort is aan beschikbare veilige parkeerplaatsen. Het is belangrijk dat ook in Brussel dit onderwerp nu goed op de agenda is gezet zodat kan worden gezocht naar een manier om in de komende jaren in heel Europa ervoor te zorgen dat vrachtwagens veilig kunnen parkeren en chauffeurs kunnen kiezen voor parkeerplaatsen met goede voorzieningen.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid