Gelderland investeert 7,5 miljoen in aansluiting A1/A30

Gelderland maakt 7,5 miljoen euro vrij voor een betere aansluiting van de A30 Ede-Barneveld en de A1 Amersfoort-Apeldoorn. Dit is onlangs besloten in de Provinciale Staten van Gelderland.

TLN is blij met dit besluit: er komt nu eindelijk een structurele oplossing voor de dagelijkse problemen op de A1/A30. De twee snelwegen sluiten nu nog met verkeerslichten op elkaar aan, met flinke vertragingen tot gevolg.

A1/A30, druk en onveilig

Vorige week maakte de Stichting Incident-Management Nederland bekend dat de laatste kilometer van de A1 bij Barneveld het op één na ‘gevaarlijkste 1 km-wegvak’ is. Er vonden vorig jaar 42 ongelukken plaats. Het CDA in Gelderland is daarom blij met het besluit: ‘Een stapje dichter bij een veilig en bereikbaar Gelderland’, stelde CDA-Statenlid Otto van Verschuer.

Gezamenlijke lobby succesvol

Al jaren lobbyt TLN samen met de gemeente Barneveld, VNO-NCW Midden, evofenedex, de regio Foodvalley en de Barneveldse Industriële Kring (BIK) voor een oplossing van dit knelpunt. Statenlid Anja Prins (VVD) roemt de gezamenlijke inzet: ‘Er is een sterke lobby richting het Rijk vanuit de regio Foodvalley, ondernemers en de gemeente Barneveld geweest voor de aanpak van de aansluiting A1/A30. Dit heeft inmiddels geleid tot het samen optrekken met de Tweede Kamer.’

40,9 miljoen euro beschikbaar

Met de bijdrage van het Rijk van 32,4 miljoen euro, 1 miljoen euro van de regio Foodvalley en de reservering van 7,5 miljoen euro van de provincie Gelderland is er nu een bedrag van 40,9 miljoen euro beschikbaar voor een oplossing. ‘Te denken valt aan fly-overs om het verkeer vanuit Ede richting Apeldoorn of vanuit Amersfoort richting Ede soepeler te laten rijden’, aldus Prins. ​

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid