Gemeenten willen verbreding A1

Verschillende gemeenten willen dat de A1 tussen Barneveld en Apeldoorn wordt verbreed. Goed nieuws, vindt TLN. De rijksweg is één van de belangrijkste economische en logistieke verbindingen van Nederland.

Verbreding van dit stuk van de A1 is in het verkiezingsmanifest van TLN opgenomen. De rijksweg is namelijk een belangrijke verkeersader voor het goedervervoer naar Duitsland. Door drukte en congestie staat de bereikbaarheid van de regio en Nederland echter onder druk. Die conclusie wordt nu ook gedeeld door de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld en Ede.

Bottleneck
Hoewel de A1 vanaf Amersfoort richting Barneveld wordt verbreed, geldt dat niet voor het stuk snelweg tussen Barneveld en Apeldoorn. Daardoor dreigt een zogenaamde ‘bottleneck’ te ontstaan vanaf Barneveld. Om de verbinding in de toekomst bereikbaar te houden, pleiten de gemeenten gezamenlijk voor een verbreding. Daarnaast pleiten de gemeenten voor een nieuwe treinverbinding tussen Apeldoorn en Barneveld Noord, om drukte op de de Rijksweg te verminderen.

Wensenlijst
In de economische wegwijzer van TLN en evofenedex (2019 Economische Wegwijzer - TLN en evofenedex) staat dit stuk van de A1 ook op de wensenlijst van ‘aan te pakken wegen’. De NMCA (Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse) signaleerde dat de Rijksweg in de toekomst alleen maar drukker wordt. TLN is dan ook verheugd dat verschillende gemeenten nu samenwerken om aandacht te vragen voor de A1.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid