Grotere gewichten en lengtes in Zwitserland voor milieuvriendelijke vrachtauto’s

Vrachtauto’s met alternatieve aandrijving mogen vanaf 1 april 2022 met hogere gewichten in Zwitserland onderweg zijn. Combinaties met een aerodynamische cabine mogen vanaf deze datum ook een grotere lengte hebben. De Zwitserse regering heeft dat afgelopen week besloten.

Met de wetswijziging wil Zwitserland de aanschaf van milieuvriendelijke vrachtauto’s vergemakkelijken. Zwitserland volgt hiermee de EU-wetgeving voor maten en gewichten voor bedrijfsvoertuigen waarin dit al eerder geregeld is. Op basis hiervan mag het maximale toegestane gewicht voor bedrijfsvoertuigen en combinaties met alternatieve aandrijving met het voor de gebruikte technologie vereiste extra gewicht worden verhoogd. Voor elektrische voertuigen is de maximale verhoging 2 ton, voor bedrijfsauto met LNG, CNG of een andere alternatieve brandstof ligt de grens op maximaal 1 ton. Het extra gewicht moet wel kunnen worden aangetoond. Bij nieuwere voertuigen staat de waarde voor het extra gewicht vermeld op het constructieplaatje en het meegeleverde conformiteitsbewijs (CVO).

Vanaf 1 april 2022 staat Zwitserland voor voertuigcombinaties met een nieuwe aerodynamische cabine of spoilers aan de achterzijde ook een grotere voertuiglengte toe dan de wettelijke 16,50 c.q. 18,75m. Ook hier geldt dat men de extra lengte wel moet kunnen verantwoorden.

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris