Investeer in imago en je mensen

De krapte op de arbeidsmarkt treft de sector hard: door het tekort aan personeel ondervindt bijna de helft van alle transportondernemingen problemen in de bedrijfsvoering. Eén op de vier ondernemers ervaart een belemmering in de groei van het bedrijf. Die krapte houdt voorlopig aan, weet Lisette van Herk, de nieuwe directeur van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten.

Drie maanden geleden nam Van Herk het stokje over als directeur van het STL. Met een vader als vrachtwagenchauffeur is de sector haar bekend. Die ervaring komt goed van pas, want samen met alle sociale partners staat STL voor een grote opgave, vertelt van Herk.

‘Wij doen veel onderzoek naar de arbeidsmarkt. Zelfs als we kijken naar een pessimistisch toekomstscenario, waarin de economie niet hard groeit, hebben we te maken met veel uitstroom vanwege vergrijzing. Tegelijkertijd hebben we ongeveer 10.000 nieuwe vrachtwagenchauffeurs per jaar nodig. Dat zijn wel getallen waarvan je denkt: poe, dat is een flinke uitdaging.’

U noemt het een flinke uitdaging. Is het inmiddels niet een groot probleem?
‘Een probleem kun je signaleren maar door de uitdaging aan te gaan, kun je er iets aan doen. De taak en opdracht waar STL voor staat is natuurlijk groot. Het is niet te ontkennen dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt en die is niet zomaar opgelost. Juist daarom is het zo belangrijk om je voor te bereiden. Dat is direct een tip die ik bedrijven wil meegeven: blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de sector en bekommer je ook om de dag van morgen.’

Doen bedrijven dat nog te weinig?
‘Dat geldt niet alleen voor bedrijven in onze sector. Misschien is dat ook een gevaar van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Dat je teveel bezig bent met de dag van vandaag en te weinig tijd neemt om over morgen na te denken.’

Ondernemen is vooruitzien?
‘Ja. Kijk naar duurzame inzetbaarheid. Het is belangrijk voor werkgevers om daar oog voor te houden en niet te denken: ik heb zoveel krapte, dus moet iedereen nog harder werken. Want daar ga je de wereld niet mee winnen. Zorg goed voor je mensen. Laat ze opleiden, zorg dat ze bijblijven en laat de druk niet zo hoog worden dat mensen om gaan vallen. Het kost veel energie om nieuwe mensen binnen te halen dus investeren in behoud van je eigen mensen is superbelangrijk.’

Nu klinkt het alsof alle verantwoordelijkheid bij bedrijven ligt. Terwijl er genoeg zijn die al veel doen, maar toch moeilijk aan nieuw personeel komen. Wat kan je hen meegeven?
‘Ik kan me voorstellen dat het enorm frustrerend is als je veel doet, maar dat je nog steeds mensen nodig hebt. Blijf positief en kijk vooral wat je nog wél kunt doen. En je staat er niet alleen voor, want wij hebben heel veel adviseurs om daarbij te helpen en samen met jou te kijken waar je nog kan verbeteren.’

Is het vak van chauffeur volgens u nog wel aantrekkelijk genoeg?
‘Absoluut. Ik word er soms ook wel een beetje verdrietig van als we alleen maar de negatieve kanten belichten, en vertellen wat er allemaal niet goed gaat. We mogen ook wel meer trots zijn op wat we doen. Hoe belangrijk en relevant dat dat is. En dat we in een sector werken die ertoe doet.

Is dat een belangrijk advies voor onze lezers?
‘Ja, wees trots op de sector en straal dat ook uit, want dat komt ook ten goede aan je imago. Zorg goed voor je mensen en zorg dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en dat ze gezond en vitaal blijven. Dat maakt je aantrekkelijker als bedrijf én als sector.’

Hoe kunnen STL en TLN jouw bedrijf helpen?

  • Mobiliteitscentrum STL
  • Met persoonlijk advies van adviseurs voor het werven, selecteren en behouden van personeel.
  • Vacaturebank met gepersonaliseerde bedrijfspagina en een kandidatenbank.
  • Ondersteuning met het opstellen van vacatures, selecteren van de kandidaten en het voorstellen van kandidaten.
  • STL biedt subsidies voor door- en zij-instromers.
  • STL organiseert banenmarkten bij de ‘ikwordvrachtwagenchauffeur-instapdagen’. Daar kom je als werkgever makkelijk in contact met mogelijke kandidaten.
  • De website ikwordvrachtwagenchauffeur.nl heeft duizenden bezoekers per maand en biedt bedrijven de mogelijkheid om ook eigen opendagen te delen.
  • Download de online toolkit Werving, selectie en behoud. Met handig advies en voorbeelden voor het werven, selecteren en behouden van personeel.
  • TLN biedt verschillende trainingen en cursussen aan, zoals de training Werven en behouden van personeel en Effectief leidinggeven in zes dagen.

Meer informatie? Kijk op STLwerkt.nl en onze website.

Bij het programma Spraakmakers, op NPO Radio 1, ging Caroline Blom (Adviseur Strategisch Arbeidsmarktbeleid bij TLN) in op de krapte op de arbeidsmarkt. Fragment 1 is hier te beluisteren. Fragment 2 is hier te beluisteren.

Dit artikel is gepubliceerd in HUB 10, hét ledenblad van TLN. Tekst: Bart van Pagée.

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom