‘Luister goed naar jezelf en doe wat je leuk vindt’

Paul Nibbelink is 54 jaar en werkt sinds 5 maanden als vrachtwagenchauffeur bij Dobbe Transport. Tot voor kort stond hij voor de klas als tweedegraads docent (bedrijfs)economie. Waarom heeft hij de overstap gemaakt van het onderwijs naar het chauffeursvak?

Waarom heb je de overstap gemaakt van het onderwijs naar het chauffeursvak?
Toen ik begon met lesgeven merkte ik dat het werk toch niet goed bij mijn karakterstructuur paste. Zoals ik altijd zeg: daardoor zat het jasje niet helemaal lekker. Het kostte me meer energie dan dat ik eruit haalde. Toen kwam ik op het punt van ‘En nu?’. Mijn vader is buschauffeur en rijinstructeur geweest, heeft rijopleidingen gegeven bij de politie. En als ik op vakantie ben vind ik autorijden heel leuk. Dus ergens zat er al iets in van iets willen besturen. En ik wilde een plek waar ik wat meer op mezelf was aangewezen, niet 30 paar ogen die naar je kijken, meer eigen regie. Zodoende kwam ik bij vrachtwagenchauffeur uit en dat ben ik toen gaan oppakken. En bij Dobbe Transport kon je als zij-instromer aan de slag.

Hoe heb je de overstap ervaren?
Het is sowieso heel interessant om van een theoretische naar een praktische plek te gaan, met ook fysiek werk. De werktijden zijn anders en ik maak veel langere dagen, maar ondanks dat hou ik toch meer energie over. In het onderwijs sta je eigenlijk nooit uit, je bent er zeven dagen per week mee bezig. In het transport is het heel simpel: als je de auto aan de kant hebt gezet ben je gewoon klaar. Geen losse eindjes. Dat vind ik prettig. Alles bij elkaar is de energiebalans een stuk positiever.

Hoe kijk je terug op het besluit om van beroep te wisselen?
Positief. Ik ga elke dag met zin naar mijn werk. Mijn gezin merkt het ook; normaal was ik vrijdag wel vrolijk, maar naarmate maandag dichterbij kwam werd ik toch wat somberder. Dat heb ik nu niet meer. En zelfs als ik mensen tegenkom die ik al een tijd niet heb gezien dan zeggen ze dat ik er veel beter uitzie.

Wat maakt het werk als vrachtwagenchauffeur zo leuk?
Elke rit is anders, meestal ga ik naar andere plekken en regio’s. Je vervoert ook verschillende dingen, voor bedrijven en particulieren. Je komt over het algemeen alleen blije mensen tegen, omdat je komt brengen wat ze besteld of nodig hebben. Het rijden zelf vind ik ook leuk, met mijn eigen muziek aan. En je moet creatief zijn, bijvoorbeeld met alternatieve routes en ruimtes benutten. Dus als je puzzelen leuk vindt en de vrijheid om dat op jouw manier te organiseren, dan is het aantrekkelijk.

Hoe kunnen andere mensen die twijfelen of ze het chauffeursvak aandurven toch over die drempel stappen?
Ga eens een hele week met een chauffeur mee, dan krijg je de beste indruk van het werk. Probeer verschillende branches te ‘proeven’. En vooral: luister goed naar jezelf en doe wat je leuk vindt!

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.