Meekijken praktijkdag koeriersopleiding

Op 17 november 2022 vond het theoretische gedeelte van de allereerste koeriersopleiding van Transportopleider plaats. Om de theorie aan de praktijk te kunnen verbinden hebben de deelnemers de opleiding afgesloten met een individuele praktijkles en afsluitend examen. TLN vindt het belangrijk dat er aandacht is voor ontwikkeling en vakmanschap binnen de sector en is daarom afgelopen maand een kijkje gaan nemen bij Distri-Net en PostNL om te zien hoe zo’n praktijkdag eruit ziet en hoe de koeriers deze dag hebben ervaren.

Bij Distri-Net hebben koeriers Lars van Luttikhuizen en Paul Rutten een individuele praktijkles gevolgd en een afsluitend praktijkexamen afgelegd. Distri-Net is gevestigd in Woudenberg, waar ondernemer Martijn de Boer zorgde voor een warm ontvangst: “Ik vind het erg belangrijk dat mijn werknemers de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen, dus ik heb hen direct aangemeld voor de pilot van de Koeriersopleiding”. Distri-Net vervoert in principe alles, maar is met name gespecialiseerd in het vervoeren van kwetsbare goederen en fietsen. Daarnaast hebben zij zich in de loop der jaren ook gespecialiseerd in het assembleren, onderhouden en repareren van (elektrische) fietsen.

Waar Paul al ruim 30 jaar koerierservaring heeft, is Lars pas net met het koeriersvak begonnen. Een mooie tegenstelling, waardoor docent Remco Schrurs (Transportopleider) goed heeft laten zien dat de koeriersopleiding voor ieder ervaringsniveau iets kan toevoegen. Lars heeft bijvoorbeeld veel gehad aan de tips en tricks over het rijden in een bestelbus: “Ik reed vooruit een doodlopende straat in vanaf een drukke weg. Ik kon daar niet keren, waardoor ik achteruit weer moest invoegen op die drukke weg. Het is veel praktischer om achteruit zo’n straat in te rijden, daar had ik van te voren niet aan gedacht.” Paul heeft met zijn ruime ervaring vooral veel gehad aan het opfrissen van bepaalde veiligheidsvoorschriften: “Een bestelbus is echt een heel ander voertuig dan een normale auto. Je hebt een langere remweg, een grotere dode hoek en je moet meer afstand houden. Het is goed om daar weer extra alert op te zijn.” Zowel Lars als Paul hebben het praktijkexamen succesvol afgelegd en de koeriersopleiding afgesloten met het behalen van hun certificaat.

Jerry Brouwer is inmiddels al ruim twee jaar koerier bij PostNL en rijdt vaak ritten met grotere hoeveelheden aan pakketten. Hij heeft hierdoor snel, veilig en efficiënt leren werken. De praktijkles en het afsluitende praktijkexamen hebben dit voor hem bevestigd: “Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is het goed om te horen dat ik het koeriersvak goed onder de knie heb en veilig te werk ga.” Uiteraard is ook Jerry met vlag en wimpel geslaagd voor zijn praktijkexamen.

Meer informatie

Wil jij jouw koeriers ook aanmelden voor de Koeriersopleiding? Neem dan een kijkje bij Transportopleider en meld je aan! SOOB is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Koeriersopleiding en stelt een subsidiebedrag van €440,- beschikbaar.

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.