Nieuw coalitieakkoord Brabant; voortzetting bestaand beleid

De provincie Noord-Brabant blijft inzetten op goede bereikbaarheid en infrastructuur. In het nieuwe coalitieakkoord vervolgt de provincie daarmee het bestaande beleid op gebied van mobiliteit. De nieuwe coalitie met VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant presenteerden vandaag het nieuwe akkoord.

TLN heeft in aanloop naar de provinciale verkiezingen van 20 maart 2019 een position paper “Duurzaam op weg in Noord-Brabant” opgesteld en verstuurd naar alle fracties. Ook tijdens de hernieuwde coalitie-onderhandelingen heeft TLN haar standpunten opnieuw kenbaar gemaakt. Een aantal van die standpunten zijn opgenomen in het coalitieakkoord.

Infrastructuur
Het vergroten van de capaciteit van de A2 (Deil-Vught en Eindhoven-Weert), A58 (Breda-Eindhoven), A67 (Eindhoven-Venlo) en A50 (Paalgraven-Bankhoef) worden allemaal genoemd in het nieuwe akkoord. TLN is verheugd dat de provincie er maximaal op in zet om deze infraprojecten niet te laten vertragen en waar mogelijk zelfs wil versnellen. Daarnaast zet de provincie ook in op verbeteringen van een aantal regionale wegen; N264 (Uden/Sint-Hubert), N284 (Reusel, Bladel, Hapert), N395 (Hilvarenbeek), N389 (Zevenbergen/Etten-Leur), N640 (Hoeven).

Files
Files zorgen jaarlijks landelijk voor ruim 1 miljard euro aan economische schade. Investeringen in infrastructuur zijn daarom noodzakelijk om onze concurrentiepositie te behouden. TLN wil dat de infrastructuur op orde is, met name langs de drukke transportroutes. Daarom voeren wij een actieve lobby in de regio voor voldoende budget voor het onderhoud en de aanleg van infrastructuur.

Beveiligde parkeerplaatsen
TLN zet zich ook in voor voldoende beveiligde parkeerplaatsen met voorzieningen voor vrachtautochauffeurs. Helaas wordt hierover niets vermeld in het bestuursakkoord. In 2018 heeft de provincie echter samen met diverse gemeenten en verschillende partijen, waaronder TLN, een Intentieovereenkomst vrachtautoparkeren ondertekend. Wij zullen er op toezien dat de afspraken in deze overeenkomst worden nagekomen.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid