‘Nieuw stuk A15 niet voor 2033 klaar’

‘Als TLN zijn we teleurgesteld over het uitstel van het doortrekken van de A15. Het is in onze optiek een essentieel project dat zorgt dat files afnemen maar ook dat goederenvervoer veel efficiënter verloopt.’ Dat vertelde Jörgen Groeneveld-Janssen, eigenaar van een transportbedrijf en bestuurslid van TLN tijdens de talkshow Week van Gelderland van RTL Gelderland. Hij verwacht dat het nieuwe stuk weg er op zijn vroegst pas in 2033 is.

Groeneveld-Janssen zat in de talkshow aan tafel met Maarten Witberg van Natuur en Milieu Gelderland. Beiden gaven hun visie op de uitspraak van de Raad van State, afgelopen week. De RVS heeft het ministerie van I&W opdracht gegeven om beter te onderbouwen of de extra stikstofuitstoot die de weg genereert, kan worden gecompenseerd door bedrijfsactiviteiten van zes boerderijen te verminderen.

TLN-bestuurder Groeneveld-Janssen uitte zijn verbazing over het feit dat die onderbouwing er nog niet is. Hij kreeg op dat gebied bijval van Witberg die stelde dat hij het ook niet leuk vindt dat de rechterlijke procedure rond het doortrekken van de A15 en het verbreden van delen van de A15 en A12 al jaren duurt.

Wit zei dat hij heus begrijpt dat filevorming vervelend is en dat er in het betreffende gebied zo’n vijftig tot honderdduizend woningen bij komen waardoor extra infrastructuur nodig is. ‘Maar neem je verantwoordelijkheid als ministerie en zorg voor een goede onderbouwing.’

Groenveld-Janssen zei op zijn beurt dat auto’s die in files staan, zoals nu op de wegen rondom Arnhem vaak gebeurt, voor vijftig procent meer CO2-uitstoot zorgen dan auto’s die 100 kilometer per uur rijden.

Tot slot merkte hij op dat een positieve uitspraak van de RVS aan het einde van dit jaar niet betekent dat de A15 meteen wordt doorgetrokken. Hij denkt dat de aanleg van het nieuwe stuk weg pas tussen 2033 en 2035 zal plaatsvinden. ‘De aannemerscombinatie die de weg gaat aanleggen, stond in 2019 klaar om de weg te gaan aanleggen. Nu moet er een hele nieuwe projectorganisatie worden opgetuigd. En er moet berekend worden wat dit allemaal gaat kosten.’

Bekijk de volledige talkshow via deze link.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.