Nieuwe Vlaamse proef met LZV’s mogelijk in juni van start

De Vlaamse regering heeft eerder al groen licht gegeven voor een nieuwe proef met LZV’s in Vlaanderen in 2018. Het wachten is nu op de bekendmaking van de startdatum en de procedures voor aanvraag van ontheffingen.

​Dit zal nog enige tijd in beslag nemen. Volgens de laatste informatie zal de proef mogelijk medio juni van start gaan.

Alle snelwegen

Het plan is dat vanaf de start van de nieuwe proef een wegennet beschikbaar is waarop de LZV’s mogen rijden. Het wegennet zal in elk geval alle snelwegen in Vlaanderen bevatten alsook veel wegen van, naar en in de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge. Verbindingswegen, ofwel ‘aantakkingstrajecten’, naar andere laad-/loslocaties moeten apart worden aangevraagd. Per halfjaar zullen maximaal dertig aanvragen in behandeling worden genomen (maximaal twee per bedrijf).

Nog veel vragen

De Vlaamse minister van transport zal naar verwachting binnen enkele weken de laatste besluiten nemen. Als dat gebeurt, zou het mogelijk moeten zijn om per 1 april of 1 mei 2018 de aanvragen voor aantakkingstrajecten in te dienen. Vervolgens zouden dan vanaf 1 juni of 1 juli 2018 de voertuigvergunningen aangevraagd kunnen worden. Na de vergunningafgifte zouden dan de eerste LZV’s grensoverschrijdend in Vlaanderen kunnen worden ingezet. Er is echter nog veel onduidelijkheid en de genoemde data liggen nog niet vast. Het kan dus nog verder opschuiven.

Informeer TLN

Bedrijven die aan de proef willen deelnemen, doen er verstandig aan om TLN hierover te informeren. U krijgt dan als eerste de laatste inhoudelijke updates toegestuurd. Ook hoort u over de mogelijkheden voor begeleiding bij de aanvraag van de benodigde ontheffingen en vergunningen. Stuur hiervoor een mail naar sboot@tln.nl.

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris