Operatie Zelos wijst chauffeurs op mogelijke signalen criminaliteit

Nederland is een belangrijke schakel in de wereldwijde transportsector. Dat trekt echter ook criminelen aan die ongezien drugs of andere illegale zaken proberen te vervoeren. Door chauffeurs en planners te wijzen op de mogelijke signalen van verboden praktijken, hopen opsporingsinstanties de weerbaarheid van deze doelgroep te vergroten.

Aan de hand van Operatie Zelos, een online spel, kunnen spelers in de huid kruipen van fictieve medewerkers die geconfronteerd worden met een aantal scenario’s. Doel van het spel is om mensen werkzaam in de logistiek signalen van criminele inmenging te leren herkennen en hiervan melding te maken.

Betrokkenheid TLN

Ook TLN is in gesprek met betrokken partijen als politie en douane over het onderwerp criminaliteit en deelt daarom graag de serious game Operatie Zelos. ‘De bewustwording en alertheid op mogelijke signalen is belangrijk, omdat deze vorm van criminaliteit geweld met zich meebrengt en de transportsector en overheid ondermijnt’, vertelt Jeroen de Rijcke namens TLN. ‘Op deze manier kunnen transportmedewerkers op een laagdrempelige manier worden gewezen op mogelijke signalen die kunnen wijzen op criminaliteit.’

In Operatie Zelos kruip je in de huid van een vrachtwagenchauffeur en planner. Hierbij krijg je op belangrijke momenten in het verhaal keuzes voorgelegd. In ongeveer 20 minuten speel je richting verschillende ontknopingen die afhankelijk zijn van de keuze die jij in het spel maakt. Wat kies jij als je voor verdachte situaties komt te staan…?

Bekijk hier de trailer en klik op Operatie Zelos om het spel te spelen.

Meer weten?

Contact de expert

Jeroen de Rijcke

Deelmarkt secretaris

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.