Oprit A12 Rotterdam-Den Haag bij Gouda blijft behouden

De oprit van de A12 bij Gouda richting Rotterdam en Den Haag blijft behouden. Lokale ondernemers(verenigingen), VNO-NCW en TLN zetten zich gezamenlijk in voor het behoud van de oprit, die erg belangrijk is voor de bereikbaarheid van Gouda en omgeving.

Afgelopen week deelde het ministerie van IenW de tussenresultaten van de verkenning naar het oplossen van het knelpunt A20 Nieuwerkerk-Gouwe. Het ministerie heeft drie verschillende oplossingen onderzocht. In één van die mogelijke oplossingen zou de oprit A12 richting Rotterdam en Den Haag verdwijnen.

Uit verkeerskundig onderzoek van het ministerie is nu gebleken dat het verbreden van de A20 tussen Nieuwerkerk en Moordrecht leidt tot een sterk verbeterende doorstroming en verkeersveiligheid richting Rotterdam. Daarom is er geen reden de afrit weg te halen.

Pleidooi TLN

De A20 is een belangrijke route voor het internationale vrachtverkeer. TLN is daarom blij met de inzet van diverse overheden voor een voortvarende aanpak van de A20. TLN pleitte al in december 2017 voor een versnelde aanpak van de verbreding van de A20 Nieuwerkerk-Gouda. De Tweede Kamer nam in december 2017 nog een motie aan van Kamerleden Remco Dijkstra en Roy van Aalst waarin ze vroegen om deze versnelde verbreding.

Ook gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland heeft de A20 hoog op de agenda staan: ‘Hoe eerder de A20 wordt aangepakt, hoe beter. De weg staat tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda in beide richtingen hoog in de file top 10. Dat is ook de reden dat we als provincie samen met de gemeenten aan de minister hebben aangegeven financieel te willen helpen om het project te versnellen.’

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid