Oproep snelle heropening snelwegparkings in België

Het Benelux Vervoer Overleg doet een oproep om de gesloten Belgische truckparkings in Vlaanderen zo snel mogelijk en permanent te heropenen. TLN ondersteunt deze oproep.

​De afgelopen maanden werd in reactie op de problemen met transmigranten de ene na de andere truckparking gesloten in Vlaanderen. Het Benelux Vervoer Overleg, de vertegenwoordiger van zo’n 15.000 transportbedrijven in België, Luxemburg en Nederland, maakt zich ernstige zorgen over de impact op de veiligheid en verkeersveiligheid in de verschillende betrokken gemeenten​.

Er wordt namelijk een toename van het parkeren op vluchtstroken van snelwegen voorzien. Daarnaast zullen veel chauffeurs met hun vrachtautocombinaties een parkeerplaats moeten zoeken op het lokale wegennet, waar geen sanitaire of restauratieve voorzieningen zijn. Als de chauffeur niet goed kan uitrusten, vormt dat een gevaar voor de verkeersveiligheid. Het parkeren op plaatsen die eigenlijk niet voor vrachtautoparkeren bedoeld zijn, veroorzaakt ook overlast voor de lokale bewoners.

Oproep: neem ​​​​uw verantwoordelijkheid

Daarom roept het Benelux Vervoer Overleg de overheid op om de verantwoordelijkheid te nemen en de truckparkings zo snel mogelijk en permanent te heropenen, zodat de chauffeurs op een goede en veilige plek kunnen rusten. Cameratoezicht op de parkings is ook een heel denkbaar scenario om de truckparkings veiliger te maken. Transport en Logistiek Nederland ondersteunt deze oproep.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid