Paul van Loon presenteert nieuw kinderboek over dode hoek

Veilig Verkeer Nederland en TLN waarschuwden vandaag samen met kinderboekenschrijver Paul van Loon én minister Cora van Nieuwenhuizen op een Haagse basisschool voor de gevaren van de dode hoek van vrachtwagens.

​​Op openbare basisschool Het Volle Leven ontving minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) uit handen van Paul van Loon het eerste exemplaar van zijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’: een spannend Griezelbus-avontuur waarin kinderen die in de dode hoek komen in een parallel universum belanden. Het boek verscheen twaalf jaar geleden en is nu aangepast aan de huidige tijd, klaar voor een nieuwe groep lezers en verkeersdeelnemers. Achterin het boek zijn de vuistregels opgenomen die Veilig Verkeer Nederland (VVN) en TLN opstelden om je veilig rond voertuigen te bewegen en rekening te houden met de dode hoek.

‘Boek is geen verkeersles’

Paul van Loon: ‘Het lezen van een boek, of eruit voorgelezen worden, is dé manier om in een andere wereld te duiken. Ik heb door de jaren heen aan mijn lezers gemerkt dat een verhaal heel veel impact kan hebben. Mijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ is geen verkeersles, maar een spannend avontuur waar je ook nog iets van opsteekt. Ik hoop dat veel leerkrachten het boek in de klas gaan voorlezen en er daarna met elkaar over praten, wellicht in combinatie met een Veilig-op-Weg-les.’

Van Loon had ook zijn bekende Griezelbus zelf meegenomen. Corina Hamer, vrachtwagenchauffeur die namens TLN lessen over de dode hoek geeft, liet de kinderen zien dat ook die bus een dode hoek heeft.​

De eerste ‘Veilig op weg’ les van het schooljaar

Vandaag vond ook één van de eerste ‘Veilig-op-Weg’-lessen TLN weer plaats. De groepen 7 van Het Volle Leven waren de gelukkigen; zij mochten zelfs Paul van Loon als eenmalige gastdocent in de klas verwelkomen. En natuurlijk TLN-vrachtwagenchauffeur Corina Hamer, die de kinderen in de klas én rond haar eigen vrachtwagen leerde over de dode hoek.

Als kinderen in de dode hoek van grote voertuigen komen lopen ze gevaar. Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken in de dode hoek. Vooral fietsers zijn kwetsbaar. Jaarlijks raken er vijf basisschoolkinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar gewond door zo’n ongeluk met een groot voertuig. Daarom werken TLN en VVN al jaren samen in het project Veilig op Weg. Samen geven ze jaarlijks op ruim 1.000 scholen een Veilig-op-Weg-les, over de dode hoek.

Meer weten?

Contact de expert

Team communicatie

Communicatie adviseurs & medewerkers