Politie waarschuwt voor fraude met EAN-nummers

Criminelen maken in toenemende mate gebruik van identiteitsfraude via zogenoemde EAN-codes. Daarvoor waarschuwt de Zeehavenpolitie. Via deze unieke code proberen drugsbendes informatie in handen te krijgen over containers.

Volgens de politie werkt de fraude als volgt: in de meeste gevallen benadert de oplichter een bonafide transporteur die zich aanbiedt via een online advertentie. De crimineel doet zich voor als transportbedrijf en biedt het doelwit onder valse voorwendselen werk aan in de Rotterdamse haven. Wel is er een EAN-nummer en andere bedrijfsgegevens nodig. Zodra dit nummer is opgestuurd wordt het contact verbroken.

Met de ontfutselde EAN-codes kunnen criminelen zich voordoen als het bonafide bedrijf en via een ander digitaal platform aan interessante data komen over een bepaalde zending. ‘Ons vermoeden is dat die informatie wordt gebruikt om containers met cocaïne uit de haven te krijgen’, zegt een expert van de Zeehavenpolitie. Hoe de EAN-codes precies worden misbruikt om drugs de haven uit te smokkelen, doet de politie geen uitspraken over. ‘We willen de criminelen niet wijzer maken dan ze al zijn.’ Wel benadrukt de Zeehavenpolitie dat er het laatste half jaar steeds meer bonafide transportondernemers het slachtoffer zijn geworden van deze vorm van identiteitsfraude.

Wat kun je doen?

De politie roept transporteurs dan ook op om uiterst terughoudend te zijn met het delen van informatie aan andere partijen. ‘Verstrek nooit zomaar gegevens aan iemand, zonder dat je weet met wie je daadwerkelijk te maken hebt. Bij dit soort fraude werken criminelen vrijwel altijd onder een valse naam. Daarnaast misbruiken ze logo’s en mailadressen van bestaande bedrijven om zo betrouwbaar mogelijk over te komen. Check dus altijd met wie je in zee gaat. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met de politie en breng betrokken bedrijven, zoals de opdrachtgever, Secure Logistics en Portbase, op de hoogte.’

Melden

Is er sprake van identiteitsfraude, dan kunnen bedrijven contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844.

Bij verdachte situaties kan ook anoniem melding worden gedaan via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of in een beveiligde omgeving via de site van Meld Misdaad Anoniem.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.