Rijkswaterstaat trekt de knip voor ADR ontheffing Kiltunnel

Van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur is de Haringvlietbrug in de A29 afgesloten vanwege renovatiewerkzaamheden aan de brugklep. Vervoerders van gevaarlijke stoffen (ADR) kunnen in deze periode alleen gebruikmaken van de Kiltunnel. De kosten voor deze ontheffing kunnen gedeclareerd worden bij Rijkswaterstaat. TLN heeft hierop aangedrongen, aangezien er door de renovatiewerkzaamheden geen alternatief voor vervoerders is.

Om te voorkomen dat de Hoeksche Waard voor ADR-transport onbereikbaar wordt, kunnen vervoerders van gevaarlijke stoffen van tunnelcategorie A, B en C een ontheffing aanvragen om gebruik te maken van de Kiltunnel in de N217. Transport en Logistiek Nederland kreeg van verschillende leden te horen dat het ontheffingensysteem niet prettig werkt en er bovendien hoge kosten in rekening worden gebracht, namelijk 415 euro. Dit terwijl de noodzaak voor een ontheffing voortkomt uit de onderhoudsopgave van Rijkswaterstaat. Transport en Logistiek Nederland heeft, naar aanleiding van de bovenstaande zorgen, contact opgenomen met het omgevingsmanagement van Rijkswaterstaat.

Het formulier blinkt niet uit in duidelijkheid, maar het is niet verplicht om de adressen van de bestemmingen op te geven. Dat kan vaak niet omdat deze gegevens niet altijd op voorhand bekend zijn. Ook hoeft de ontheffing slechts één keer aangevraagd te worden. Wel moet je ieder transport minimaal 3 uur van te voren aanmelden. Voor ondernemers die er niet uitkomen is er een mailadres beschikbaar voor vragen: aanvragenvvgs@ilent.nl.

TLN heeft er op aangedrongen dat de kosten voor de ontheffing voor rekening van Rijkswaterstaat zijn. Rijkswaterstaat heeft daarmee ingestemd. De kosten kunnen worden gedeclareerd bij Rijkswaterstaat. Partijen aan wie al een ontheffing is verleend worden door de ILT benaderd om de gemaakte kosten bij Rijkswaterstaat te declareren. Voor meer informatie, vragen en het declareren van de kosten kun je contact opnemen met Marcel Stiefelhagen, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, via 06-37343740 of marcel.stiefelhagen@ipcon.nl.

Meer weten?

Contact de expert

Peter Jonkers

Deelmarkt secretaris

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.