Smart tacho: hoe zit het met de kaarten?

Vanaf 15 juni is de smart tacho verplicht voor nieuwe voertuigen. Daarbij worden ook nieuwe tachograafkaarten geïntroduceerd. Maar kun je de oude kaarten dan helemaal niet meer gebruiken? We leggen het u uit.

Met de komst van de smart tacho worden ook nieuwe tachograafkaarten geïntroduceerd. De nieuwe bestuurderskaarten hebben bijvoorbeeld extra opslagmogelijkheden voor de posities van het voertuig. De huidige bestuurderskaarten kaarten kunnen dat niet. Maar in de smart tacho kunnen de huidige bestuurders- en bedrijfskaarten wel gewoon gebruikt worden. En de nieuwe bestuurders- en bedrijfskaarten kunnen ook in de bestaande tachografen worden gebruikt. Ze zijn dus uitwisselbaar. Omdat niet alle bestuurderskaarten in de nieuwe tachograaf de locatie automatisch kunnen opslaan, blijft het noodzakelijk dat de chauffeur de landcodes invoert.

Nieuwe werkplaatskaar​​​ten moeten aangevraagd worden

Voor de werkplaatsen geldt een ander verhaal. Zij moeten nieuwe werkplaatskaarten aanvragen. Deze moeten vanaf 15 maart a.s. beschikbaar zijn. Zonder deze kaart kunnen zij de smart tacho niet kalibreren/ijken.

Welke veranderingen brengt de smart tacho verder?

Zijn uw chauffeurs al op de hoogte van de veranderingen die de smart tacho met zich meebrengt? U bent verplicht uw chauffeurs te instrueren en op de hoogte te stellen dat deze tacho op afstand uitleesbaar is voor de controleur. TLN heeft een concepttekst opgesteld die je kunt downloaden.

We hebben in een overzichtelijk filmpje opgesomd wat er allemaal voor u verandert, zodat u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de komst van de smart tacho:

TLN Tac​​​howeb​

In de praktijk blijken er nog veel onnodige en onbewuste fouten gemaakt worden in de naleving van de rij- en rusttijden en de registratieplicht. De komst van de nieuwe smart tacho zal daar mogelijk nog meer uitdagingen aan toevoegen. Om u te helpen grip te krijgen op de naleving en registratie ​​van de rij- en rusttijden, zijn we bezig met de ontwikkeling van TLN Tachoweb. Deze tool zal in maart/april gereed zijn. Data kan daarmee snel inzichtelijk gemaakt worden, zowel van de huidige tachograaf als de nieuwe smart tacho.

Mocht u vragen hebben over de invoering van de smart tacho of TLN Tachoweb,​ neem dan vooral contact op met onze Ledendesk​ (088-4567567​).​

Meer weten?

Contact de expert

Erik Busser

Consultant