‘Snel gegevensuitwisseling om buitenlandse overtreders milieuzone te beboeten’

Het kabinet wil zo snel mogelijk dat Nederland en andere Europese landen gegevens uitwisselen over Euroklasse en leeftijd van voertuigen, om zo ook buitenlandse overtreders van de Milieuzone op de Maasvlakte te kunnen beboeten.

​​Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven​ van IenW als antwoord op Kamervragen van Remco Dijkstra (VVD). Op dit moment verkent ze de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Het kabinet zal dit aankaarten in Brussel. TLN pleitte er eerder voor Europese gegevensuitwisseling mogelijk te maken en is blij te horen dat de staatssecretaris gevolg geeft aan de oproep van de Tweede Kamer.

Boetes nu lastig te innen

Op de Maasvlakte mogen alleen vrachtauto’s met een Euro 6-motor komen. Voertuigen die geen Euro 6-motor hebben mogen er wel op, mits ze niet ouder zijn dan zeven jaar. De toegangseisen gelden voor alle vrachtauto’s. Om vast te stellen of een voertuig in overtreding is, zijn gegevens van dat voertuig nodig, zoals de Euroklasse en de leeftijd. Om boetes te kunnen versturen zijn gegevens van de kentekenhouder nodig. Van Nederlandse voertuigen zijn al die gegevens bekend, maar van buitenlandse kentekens niet. Er bestaan in de EU nu geen afspraken tussen lidstaten om voor deze overtredingen dergelijke gegevens uit te wisselen.

Meer weten?

Contact de expert

Team Internationaal

Adviseurs