Transportbedrijven krijgen vanaf 2026 te maken met een kilometerheffing op snelwegen, enkele N-wegen en gemeentelijke wegen. De heffing vervangt het Eurovignet en gaat gepaard met een verlaging van de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens. De opbrengsten worden ingezet voor verduurzaming van de sector.
Hoe werkt het?
Vrachtwagens moeten uitgerust zijn met werkende boordapparatuur die via satellietnavigatie het aantal gereden kilometers bepaalt. De controleportalen, zoals nu geplaatst op de A12, lezen deze apparatuur uit en controleren op kenteken en tolapparatuur. In totaal worden er 61 portalen verspreid over Nederland geplaatst.
Volgende stappen
Binnenkort volgt plaatsing van een tweede portaal op de A16. Leverancier Vitronic en de RDW testen de systemen op betrouwbaarheid, privacy en werking bij verschillende weersomstandigheden.
Waarnemingsplan
De manier waarop de waarneming voor vrachtwagenheffing plaats vindt, is omschreven in het zogeheten waarnemingsplan. Daarin staat onder meer welke controleapparaten gebruikt worden, hoe deze werken, waar ze geplaatst worden en hoe er met de geregistreerde gegevens wordt omgegaan. Het waarnemingsplan is op 7 maart gepubliceerd in de Staatscourant.
Lees meer
- Het volledige bericht van RDW op: Nieuws | RDW
- Over vrachtwagenheffing op Vrachtwagenheffing in Nederland vanaf 2026: wat verandert er?