Steeds meer vrouwen willen vrachtwagenchauffeur worden

Steeds meer vrouwen willen vrachtwagenchauffeur worden. Dat steeds meer vrouwen het beroep van vrachtwagenchauffeur aantrekkelijk vinden, bleek tijdens een Ladies Night in Nieuwegein waar zo’n 200 (toekomstige) vrachtwagenchauffeurs aanwezig waren.

​De speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs vormde de kick-off van een campagne van werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen om meer vrouwen voor de sector transport en logistiek te werven. De campagne past in het diversiteitsbeleid van de sector, is mogelijk dankzij de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en wordt uitgevoerd door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Ondervertegenwoordigd

Elisabeth Post, voorzitter van TLN: ‘De groei van bedrijven in onze sector houdt aan. Het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs neemt verder toe. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal vrouwen is ondervertegenwoordigd, meer diversiteit is goed voor sector. Daarom is het van belang om deze groep extra te ondersteunen en stimuleren.’

Meer divers

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ‘De sector transport en logistiek bevindt zich in een interessante tijd. Daarin kan een nieuwe aanwas van talent, creativiteit en innovatiekracht goed worden gebruikt. Organisaties die meer divers zijn samengesteld, zijn beter in staat om in te spelen op ontwikkelingen in hun omgeving. Meer vrouwen in de sector is niet alleen een bedrijfseconomisch maar ook een maatschappelijk belang.’

Extra chauffeurs

Het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is met 2,6% van het totale aantal vrachtwagenchauffeurs zwaar ondervertegenwoordigd. De sector streeft naar een aandeel van 10% en werft daarom onder andere via www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl/vrouwen extra chauffeurs voor de sector.

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom