Steeds meer vrouwen worden vrachtwagenchauffeur

In de sector transport en logistiek waar traditioneel aanzienlijk meer mannen dan vrouwen werken, neemt het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs toe. Met bijna 5% toename in het tweede kwartaal van 2023, is er een duidelijke verschuiving merkbaar in de sector.

Dat steeds meer vrouwen het beroep van vrachtwagenchauffeur een aantrekkelijk beroep vinden, blijkt ook uit de instapavond die op donderdag 19 oktober speciaal voor vrouwen wordt georganiseerd in voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht. Er worden ongeveer 200 potentiële – vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs verwacht die deelnemen aan de Ladies Night.

Deze speciale instapavond is onderdeel van de campagne ‘ikwordvrachtwagenchauffeur.nl’ van werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen om meer vrachtwagenchauffeurs voor de sector transport en logistiek te werven. De campagne is mogelijk dankzij de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en wordt uitgevoerd door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Versnelde toename noodzakelijk

Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN: ‘Er ligt een groot arbeidspotentieel bij vrouwen. En het is zonde om dat broodnodige potentieel niet te benutten. Onze sector transport en logistiek blijft groeien met allerlei verschillende, mooie arbeidskansen. Het is aan ons om een beroep te doen op vrouwen en te laten zien hoe aantrekkelijk het is om in deze sector te werken.’

Diversiteit biedt kansen

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ‘De sector transport en logistiek bevindt zich in een interessante tijd. Daarin kan een nieuwe aanwas van talent, creativiteit en innovatiekracht goed worden gebruikt.’ Roel van Dijk, bestuurder CNV Vakmensen: ‘Organisaties die meer divers zijn samengesteld, zijn beter in staat in te spelen op ontwikkelingen in hun omgeving. Meer vrouwen in de sector is niet alleen een bedrijfseconomisch maar ook een maatschappelijk belang.’

Ladies Night: experience en banenmarkt

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de Ladies Night om de wereld van transport en logistiek te ontdekken samen met Tom Coronel én twee vrachtwagenchauffeurs van het televisieprogramma Meiden die Rijden. Je kunt onder andere je eigen skills testen, meerijden in een vrachtwagen, een adviesgesprek volgen of langsgaan bij de banenmarkt. Kortom een unieke kans om onze sector te verkennen.
Meer informatie vind je hier
.

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.