Stuurmanskunst en vakmanschap

In het Drentse Assen was in mei een fraai stukje stuurmanskunst en vakmanschap te bewonderen. Voor de uitbreiding van trafostation Zeijerveen transporteerde Wagenborg Nedlift twee transformatoren, elk met een gewicht van 250 ton, naar hun eindbestemming.

Beide transformatoren zijn afkomstig uit Zagreb. Voordat ze in Assen arriveerden hadden ze al een reis van zo’n 1500 kilometer via verschillende rivieren achter de rug. Bij Assen stond, bij het voor deze gelegenheid ingerichte overslagpunt aan de Noord Willemsvaart, de 350-tons rupskraan van Wagenborg Nedlift gereed om de transformatoren uit het schip te hijsen.

Nu moesten de transformatoren de laatste 2 kilometer afleggen naar transformatorstation Zeijerveen. De snelweg A28 oversteken, en met hun hoogte van 4.52 meter onder een viaduct door van 4,60 meter!

Deze bijzondere uitdaging vroeg om een unieke transportoplossing van Wagenborg Nedlift’s transportspecialisten: de inzet van een girder bridge. Dit is een heel speciale transportconstructie waarbij zware lading als het ware tussen twee zijliggers kan ‘hangen’ en zo heel laag over de grond wordt getransporteerd. Het was de eerste keer dat een dergelijke girder bridge in Nederland werd ingezet.

Foto: Wiertsema en Partners

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris