Tachograaffraude veel minder dan 50%

TLN herkent het beeld niet dat met de helft van alle tachografen gefraudeerd wordt. De ILT heeft aangegeven dat er een variabel beeld is waarbij er tussen de 5%- 30% van de gecontroleerde binnen- en buitenlandse voertuigen sprake is van manipulatie.

In al die gevallen zitten zowel bewust geavanceerde fraude als onbewuste fouten. Dat is nog steeds een zeer ernstig signaal, maar wel beduidend minder dan de 50% van alle tachografen. Omdat de ILT steeds meer risicogericht werkt, worden ook steeds meer voertuigen aangehouden waarvan al een vermoeden is dat er iets mis is.

Meer fysieke controles nodig

Tegelijkertijd geeft de ILT toe geen zicht te hebben op de hele branche en de wettelijke norm van 3% controles niet te halen. De tachograaf is het controlemiddel voor de rij- en rusttijden van de chauffeur, en het is in het belang van de veiligheid op de weg, de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs en de eerlijke concurrentie dat deze worden nageleefd. Fraude met tachografen moet dan ook hard worden bestreden. Het is duidelijk dat er snel meer fysieke controles nodig zijn, hetgeen waar TLN al jaren voor pleit.

Meer weten?

Contact de expert

Erik Busser

Consultant