TLN: Poolse site met neprijbewijzen moet snel uit de lucht

De Poolse website die vervalste rijbewijzen aanbiedt moet snel uit de lucht, vindt TLN. Het is goed dat premier Rutte de Poolse regering aan wil spreken op het bestaan van deze site, zoals hij toezegde aan EenVandaag.

​Via een Poolse website kan iedereen identiteitsbewijzen en rijbewijzen uit verschillende landen bestellen. Zo ook het Nederlandse groot rijbewijs, inclusief Code 95, zo meldt EenVandaag, op zowel radio als op tv. TLN-voorzitter Arthur van Dijk was te gast tijdens de radio-uitzending.

Duidelijk vals

De RDW gaf aan dat de rijbewijzen duidelijk vals zijn en het is niet bekend of er veel mensen zo’n rijbewijs gebruiken. Maar het feit dat de site bestaat, is al zeer zorgelijk, vindt TLN. Premier Rutte gaf al aan dat Nederland Polen aanspreekt op het bestaan van de site; dat lijkt TLN erg belangrijk: deze site moet zo snel mogelijk uit de lucht. Sterker nog, het zou ook goed zijn als de autoriteiten achterhalen wie er allemaal zo’n vals rijbewijs heeft besteld via deze site. Want als er vaak mensen in vrachtauto’s op onze wegen rijden die dat helemaal niet mogen, is dat levensgevaarlijk.

Kiwa checkt bij uitgifte bestuurderskaart

Het is niet zeker of er ook daadwerkelijk veel mensen op de Nederlandse wegen rijden met een vals rijbewijs. ‘Je kunt als je bij een Nederlands transportbedrijf werkt helemaal niet met een vals Nederlands rijbewijs rijden’, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. ‘Wil je in Nederland aan de slag als vrachtwagenchauffeur, dan heb je een bestuurderskaart nodig. En Kiwa, de instantie die de bestuurderskaarten verstrekt, doet nog een automatische check op het rijbewijs voordat ze die bestuurderskaart uitgeven.’ Iedereen die twijfelt over de echtheid van een Nederlands rijbewijs kan het bovendien op echtheid checken.

Er bestaat ook een Europees rijbewijsnetwerk (RESPER) waarin overheden de rijbewijzen van buitenlandse chauffeurs op echtheid kunnen controleren. Arthur van Dijk pleitte er in de uitzending van Radio EenVandaag voor om rijbewijzen niet in de afzonderlijke EU-landen te registreren, maar centraal, in Brussel.

Wilt u van een buitenlands rijbewijs de echtheid controleren? Dat kan voor een groot aantal Europese landen, via de site van de Politieacademie​.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid