Code 95 / Rijbewijs
Vrachtwagenchauffeur ben je niet zomaar. Je krijgt met veel verschillende zaken te maken. Zo is het o.a. verplicht om altijd een Code 95 op je rijbewijs te hebben en is het belangrijk om elke vijf jaar nascholing te volgen, zodat je vrachtwagenchauffeur kunt blijven.
Rijbewijs
Beginnend beroepschauffeurs kunnen op verschillende manieren worden geholpen om een groot rijbewijs te halen.
Leerplichtige jongeren kunnen zich inschrijven bij een ROC in de buurt voor de MBO-2 opleiding ‘chauffeur wegvervoer’, waarin ook het C-E rijbewijs en de vakbekwaamheid zijn inbegrepen. STL biedt hen via een BBL-traject en een spaarregeling de mogelijkheid om dat te doen zonder een (studie)schuld op te bouwen.
Ook voor werknemers in de sector die graag chauffeur willen worden, zoals aspirant-chauffuers, zijn er mogelijkheden om via SOOB-subsidie opgeleid te worden.
Zij-instromers, werknemers vanuit een andere sector of vanuit werkloosheid, zijn nog steeds van harte welkom op de recruteringsavonden waar zij voorlichting krijgen van STL over het subsidietraject en kennis kunnen maken met hun nieuwe werkgever.
Meer informatie over alle trajecten is te verkrijgen bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (T: 088259611 of via de website).
Indiensttreding chauffeurs
Bij de indiensttreding van een chauffeur is het verstandig om als werkgevers goed te kijken naar de geldigheid van de relevante rijbewijzen. Op deze manier kunnen zaken als ingetrokken rijbevoegdheid of valse rijbewijzen snel worden herkend. Dit kan via de RDW. Let ook goed op de aanwezigheid en geldigheid van de code 95 op het rijbewijs van de chauffeur. Zonder vakbekwaamheid mag er niet gereden worden als beroepschauffeur.
Medische keuring & rijgeschiktheid
Beroepschauffeurs die hun rijbewijs willen verkrijgen of verlengen, moeten medisch worden gekeurd. Begin daar op tijd aan: laat die keuring zeker een halfjaar voor het verlopen van het rijbewijs doen. Als er extra onderzoek naar je gezondheid nodig is, dan kun je vanwege wachtlijsten in de zorg vaak niet meteen terecht bij een medisch specialist.
Alle informatie over de geautomatiseerde procedure om de rijgeschiktheid vast te stellen, is te vinden op de site van het CBR.
Code 95
Beroepschauffeurs moeten altijd een geldige Code 95 op hun rijbewijs hebben staan. Via het CBR worden drie theorie-examens en twee praktijktoetsen afgenomen. Vervolgens is het vanuit Europese regelgeving verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen om de Code 95 te verlengen en te kunnen blijven rijden als beroepsgoederenchauffeur.
De nascholing bestaat uit 5 keer 7 uur training, waarvan minimaal 7 praktijkuren, gevolgd bij een door CBR/CCV erkende opleider. Om het aantal gevolgde nascholingsuren in te zien, kan een chauffeur inloggen met zijn of haar DigiD op Mijn CBR. Conform cao-afspraken mag de werkgever jaarlijks vragen om een geprint overzicht van de gevolgde nascholingscursussen (dus ook bij indiensttreding).
Nascholingscursussen voor een nieuwe cyclus kunnen worden gevolgd in de periode van precies vijf jaar voorafgaand aan de einddatum Code 95 (die staat op het rijbewijs vermeld, of bij buitenlandse chauffeurs op het CPC). Bijvoorbeeld: einddatum code 95 is 14 april 2028, dan kunnen er geldige nascholingscursussen gevolgd worden vanaf 15 april 2023.
TLN Opleidingen biedt de volgende Code 95 trainingen aan:
- Rij- en rusttijden & digitale tachograaf
- Meer informatie? Bekijk TLN Opleidingen.
- Meer informatie over Code 95 en nascholing? Bekijk dan de website van het CBR.