Verzuim
Met een zieke werknemer in dienst, is een ondernemer verplicht zich in te spannen voor zijn of haar re-integratie. Ook moet het loon bij ziekte worden uitbetaald. Als vereniging en belangenbehartiger delen TLN en haar leden kennis, expertise en geeft TLN toegang tot relevante diensten en producten.
Waar gaat het om?
Bij (dreigend) langdurig ziekteverzuim is het belangrijk dat je tijdig de bedrijfsarts inschakelt. Vanuit de Wet Verbetering Poortwachter is er namelijk een aantal activiteiten vastgesteld die je verplicht moet uitvoeren. De werknemer moet bijvoorbeeld binnen 6 weken na zijn ziekmelding naar de bedrijfsarts, die dan een probleemanalyse opstelt. Vervolgens stel je samen met de werknemer een plan van aanpak op waarin de re-integratieafspraken staan vastgelegd.
Om de re-integratie van de zieke werknemer goed te laten verlopen en om te zorgen dat er geen misverstanden ontstaan over de regels waaraan de werknemer zich moet houden als hij ziek is, is het verstandig om een ziekteverzuimreglement te hebben waarin alle afspraken duidelijk staan vastgelegd. Een dergelijk reglement is op te vragen bij TLN.
Het is belangrijk dat de aanwijzingen van de bedrijfsarts worden opgevolgd en dat de werknemer en de werkgever goed contact houden. Als de re-integratie moeizaam verloopt, omdat de aanwijzingen van de bedrijfsarts niet worden nagekomen of omdat de werknemer zich niet aan de afspraken houdt, dan is het verstandig om even contact met TLN op te nemen. Wij kunnen je dan adviseren over de te nemen maatregelen. Als je namelijk niet de juiste maatregelen neemt, kan dat ertoe leiden dat het UWV je bij de WIA-beoordeling een loonsanctie oplegt.
Bij langdurig ziekteverzuim kan het verstandig zijn een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Dat kun je doen als je wil weten of je voldoende re-integratie-inspanningen verricht, bijvoorbeeld rond het einde van het eerste ziektejaar. Ook kun je om andere redenen een deskundigenoordeel aanvragen. Bijvoorbeeld als je twijfelt aan het oordeel van de bedrijfsarts, of als je werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts. Het deskundigenoordeel van het UWV is in beginsel niet bindend, maar geeft wel een goede indicatie.