TLN: zorgen om lange wachttijden rijexamens

TLN maakt zich zorgen om de lange wachttijden voor rijexamens voor vrachtauto’s. TLN roept het CBR op om binnen de wet- en regelgeving te zoeken naar creatieve oplossingen om het tekort aan examinatoren op te lossen.

Het gaat beter met de economie en dan willen meer mensen hun rijbewijs halen. Dit geldt in hoge mate voor rijbewijs C (vrachtauto): bedrijven in transport en logistiek zitten te springen om nieuwe chauffeurs. TLN en de vakbonden werven daarom samen via het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) dit jaar 1.500 nieuwe chauffeurs.

Nieuwe examinatoren gezocht

Deze nieuwe chauffeurs willen zo snel mogelijk aan de slag en werkgevers hebben ze ook liever vandaag dan morgen achter het stuur. Maar op dit moment lukt het het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in de helft van de gevallen niet om kandidaten binnen de maximale wachttijd van zeven weken een examen af te nemen. Het CBR stelt dat het in deze tijd van topdrukte en de krappe arbeidsmarkt lastig is nieuwe examinatoren te vinden​. Het CBR werft voor 2018 en 2019 minstens 120 nieuwe examinatoren.

Extra maatregelen CBR

Het CBR heeft al extra maatregelen aangekondigd. Zo kijkt de instantie of ze gepensioneerde examinatoren kan terughalen en werken examinatoren ook ’s avonds en in het weekend. Ook laat het CBR nu mensen met een MBO 3-diploma toe tot de opleiding voor examinator. Voorheen moesten kandidaten minimaal een MBO 4-diploma hebben. TLN steunt deze maatregelen en heeft het CBR gevraagd onderzoek te doen naar het nog efficiënter organiseren van de examens, om zo de wachttijden te verkorten.​

Meer weten?

Contact de expert

Caroline Blom